Heti makronaptár – Kamatdöntő ülés lesz a jövő héten, a KSH ipari és munkaerőpiaci adatokat közöl

Jövő héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig ipari és építőipari, valamint foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat közöl.

A Monetáris Tanács kedden tartja következő ülését. Legutóbb a július 12-ei, eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett ülésén határozott a testület arról, hogy 200 bázisponttal 9,75 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot, amely ezzel felzárkózott az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. Elemzők most 100 bázispontos emelést várnak.

A KSH az első jövő heti jelentését hétfőn adja ki, a keresetek májusi adatai jelennek meg ekkor. Áprilisban a KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 507 500 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 518 500 forint volt. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 349 700 forint, kedvezmények nélkül 337 500 forint. A bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,9 százalékkal volt magasabb, mint 2021 áprilisában.

Csütörtökön a foglalkoztatottság és a munkanélküliség júniusi adatait közlik. Az előző beszámoló szerint májusban a munkanélküliek száma 169 ezer volt, a munkamatdöntőkanélküliségi ráta 3,5 százalék. A március-májusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 165 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent. Egy hónappal korábban 3,5 százalék, egy évvel korábban 4,1 százalék volt. A 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak száma 4 millió 686 ezer volt. A március-májusi időszakra a foglalkoztatottak átlagos létszáma egy év alatt 99 ezerrel 4 millió 693 ezerre nőtt.

Pénteken az ipari termelői árak júniusi alakulását jelenteti meg a KSH. Májusban az ipari termelői árak éves összevetésben 32,3 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítés árai 43,3 százalékkal, az exportárak 26,7 százalékkal voltak magasabbak. Az ipari termelői árakkal egy időben jelenik meg a lakásépítések és építési engedélyek első féléves összefoglalója. A legutóbbi, 2021-es jelentés szerint tavaly 19 898 új lakás épült, 29 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban, ugyanakkor a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 29 941 volt, ami 33 százalékos emelkedés.

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek