Heti motiváló – Így éld túl a nehéz időszakokat

Akármilyen mostohán is bánik veled időnként az élet, sose feledd: “a felhők felett mindig kék az ég”. Még a legrosszabb helyzetekből is van kiút, ha megvan hozzá a kellő akarat és kitartás. Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a dolgokat, amelyeket tenned kell, vagy éppenséggel nem szabad tenned, ha jó irányba akarod terelni az életed. Ha éppen egy nehéz helyzet kellős közepén vagy, ez az írás neked szól.

Koncentrálj arra, amid van, ahelyett, hogy azon keseregnél, mi mindened nincs. Ha úgy érzed, hogy mostohán bánik veled az élet, az első és legfontosabb dolog az, hogy megtanuld értékelni, amid van. Vedd számba a jó dolgokat az életedben, és légy hálás értük. Már maga az a tény, hogy lélegzel, hogy élsz, okot ad arra, hogy hálás legyél. Gondolj csak bele, hány embertársad küzd nap, mint nap az életéért – gondoljunk csak a háború sújtotta övezetekben élőkre, vagy azokra, akik éppen egy súlyos betegséggel küzdenek. De beszélhetnénk azokról az emberekről is, akiknek minden egyes falat élelemért, vagy éppen az ivóvíz minden kortyáért keményen meg kell harcolniuk. Ha te olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy van mit enned, van hova lehajtanod a fejed, és többé-kevésbé béke van körülötted, legyél hálás!

stone-1630298_1920

Nézz a dolgok mögé! Ha valami rossz történik veled, vizsgáld meg a helyzetedet alaposan. Lehetséges, hogy az általad pillanatnyilag katasztrófahelyzetként definiált állapot valójában egy álruhába bújtatott mentőöv, amelybe belekapaszkodva megváltoztathatod az életedben azokat a dolgokat, amik eddig nem jól működtek. Az élet olykor bezár előtted bizonyos ajtókat azért, hogy rávezessen: ideje lépned. Ez mindenképpen a fejlődésedet szolgálja, hiszen az ember hajlamos egészen addig bent ragadni egy rossz szituációban, amíg a körülmények rá nem kényszerítik a változtatásra. Ha nehézségeid vannak, emlékezz rá: mindennek oka és célja van. Lépj ki az adott helyzetből, és ne feledd, hogy megint tanultál valamit.

Légy pozitív, tarts ki és mosolyogj! Ha fájdalom ér, gondolj arra, hogy az életben semmi sem állandó. Ahogy az éjszakát felváltja a nappal, úgy a rossz dolgok után is jók következnek. Legyél türelmes, őrizd meg a humorérzékedet, és meglátod: az életed hamarosan jobbra fordul.

Ne aggódj, és ne panaszkodj! Az aggódás és a panaszkodás a legkevésbé sem fogja megváltoztatni a helyzetedet. Ehelyett lépj a tettek mezejére! Ha korábban hibákat követtél el, változtass! A már megtörtént eseményeken ne rágódj sokáig, inkább tekintsd őket tanítómestereidnek. Ne hagyd, hogy a múltad beárnyékolja a jövődet!

Ne engedd, hogy padlóra küldjenek! Bizonyára a te környezetedben is vannak negatív beállítottságú, pesszimista, kishitű emberek, akik folytonos panaszkodásukkal, elégedetlenkedésükkel – akár akaratlanul, akár készakarva – megpróbálnak téged is lehúzni a saját szintjükre. Ők azok, akik annak ellenére, hogy a végtelenségig elégedetlenek a helyzetükkel, még a kisujjukat sem hajlandók megmozdítani annak érdekében, hogy az életüket jobbá, szebbé tegyék. Ezeknek az embereknek általában az a mottójuk, hogy “ha nekem nem jó, ne legyen jó másnak se”. Kerüld az ilyen emberek társaságát!

Ne stresszelj feleslegesen! Ha egy problémát meg tudsz oldani, akkor hajrá, máris kezdj neki a feladatnak. Azonban, ha nem tudsz vele mit kezdeni, akkor fogadd el a helyzetet, éld tovább az életedet, és ne felejts el mosolyogni.


Hasonló cikkek