Heti motiváló – Így szabadulj meg a negatív érzelmektől

A negatív érzelmek hozzátartoznak az életünkhöz, nem kerülhetjük el őket, és az sem szerencsés, ha elfojtjuk magunkban ezeket az érzéseket. Azonban, ha hosszú ideig a hatásuk alatt tartanak minket, az bizonyítottan káros lehet az egészségünkre. Ha úgy érzed, rajtad is eluralkodtak a negatív gondolatok, azonnal cselekedj! Keresd meg a problémát kiváltó okot, és kezdj el dolgozni a megoldáson. Nézzük meg, hogyan szabadulhatsz meg a mindennapok során leggyakrabban előforduló negatív érzelmektől.

Félelem

Az állandósult félelemérzet rendkívül káros a lelki és fizikai egészségedre egyaránt. Ha tartósan félsz valamitől – például egy helyzettől, vagy a jövőtől – próbáld ki a következőt: képzeld el a lehető legrosszabb szituációt, ami megtörténhet veled, és készíts tervet annak megoldására. Félelmeid így fokozatosan megoldásokká válnak.

Szorongás

A szorongás egy teljesen normális érzés, minden egészséges ember szorong bizonyos helyzetekben. Azonban, ha ez az érzet állandósul valakiben, és kiterjed az élete minden területére, akkor már kóros állapotról beszélünk. A kezeletlen szorongás könnyen depresszióhoz vezethet. Ha te is folyton túlaggódod a dolgokat, és az életed csupa szorongás, iktass be heti pár óra fizikai aktivitást igénylő tevékenységet a menetrendedbe. Ezzel ugyanis nagymértékben csökkentheted, de akár meg is szüntetheted a kóros állapotot. Ezen kívül az is segít, ha pozitív gondolkodású emberekkel veszed körül magad.

Elégedetlenség

Az elégedetlenség érzése nem feltétlenül rossz dolog. Ha elégedetlen vagy például egy helyzettel, az motiválóan hat rád, és segít neked abban, hogy jobb körülményeket teremthess. Azonban amikor az elégedetlenség tartósan fennáll, és szinte az életed összes területét érinti, az már mérgezően hat nemcsak rád, hanem a környezetedre is. Ha elfog a „nekem semmi sem jó, nekem semmi sem elég”-érzés, fogj egy papírt és egy ceruzát, és írd le az összes jó dolgot az életedben. Így látni fogod, hogy bizony van miért hálásnak lenned. Sokat segít az is, ha elfogadod magad annak, aki vagy, és nem próbálsz meg másoknak megfelelni, csakis önmagadnak.

Harag

A düh egy teljesen természetes érzés, amit meg kell élned, ám ha hosszú ideig táplálod a dühödet, az könnyen haraggá válhat, ami tulajdonképpen a hirtelen kialakuló intenzív dühnek egy tartósabb változata. A hosszútávon táplált harag legyengíti a szervezetedet, és megnöveli az esélyed a szívinfarktus kialakulására. Ennek tudatában mérd fel a haragodra okot adó helyzetet, és kérdezd meg magadtól, hogy megéri-e tovább táplálnod ezt az érzést.

Bűntudat

Nincs tökéletes, bűn nélküli ember, mindannyian követünk el kisebb-nagyobb vétkeket életünk folyamán. A bűntudat bizonyos fokig hasznos érzés: többek között meggátol minket abban, hogy újra és újra elkövessük ugyanazokat a hibákat. Ha viszont képtelen vagy az önmagaddal szembeni megbocsátásra, azzal nagy kárt okozol magadnak. Vedd tudomásul, hogy bizony neked is vannak hibáid, te is követhetsz el bűnöket. Tekints ezekre a botlásokra úgy, mint tanítómesterekre. Ha tévedtél, kérj bocsánatot. Tanulj a hibáidból, engedd el őket, és lépj tovább.

Vélemény, hozzászólás?