Hétköznapi nyelvtörvény

Az ukrán, mint államnyelv funkcionálását biztosító törvény a mindennapok részévé vált. Csak nem úgy, ahogy azt az alkotók elképzelték.

Krivij Rih egyik postahivatalában a munkatárs és az ügyfél között a nyelvhasználat miatt kialakult vita úgy elfajult, hogy rendőrt kellett hívni.

Mikolajivban pincér és vevő veszett össze a két rokon nyelv használatán.

Harkivban az okozott felháborodást, hogy az egyik cukrászdában Oroszország védői előtt tisztelgő felirat került egy tortára…

A legutóbbi nagy port felvert ügy is Harkivhoz köthető. Margarita Malceva sehogyan sem akarta megérteni, hogy miért köteles ukrán nyelven megírni a szakdolgozatát. Arra a következtetésre jutott, hogy a kormány ezzel korlátozza a jogait.

A lány Instagram-oldalára feltöltött videójában, nyomdafestéket nem tűrő szavakat is használt – tájékoztatott az UNUAN.

A fiatal hölgy közösségi fiókja azóta már zárt lett, de a videót sokan megnézték.

„Írom a szakdolgozatot ezen az … ukrán nyelven – mondta. – Tetszik az ukrán nyelv? Fordítsák le, tessék. Miért az én idegrendszeremet teszik tönkre? Angolul jobban megírom, eleve angol forrásokat használtam és abból fordítottam.”

A Katarisz Telegram-csatorna információja szerint a lányt Margarita Malcevának hívják. Véleménye szerint Ukrajna egyes régiói nem ragaszkodnak az ukrán nyelvhez, a nyelvhasználat korlátozását pedig őrültségnek nevezte.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek