Szabó Zsolt köszöntőjében kiemelte: „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy az a város biztosít helyet ennek a rangos rendezvénynek, melyről megyénk a nevét kapta. Büszke vagyok arra, hogy Heves megyei vagyok. Mindig el szoktam mondani, hogy itt születtem, itt élek, itt is kívánok élni mindhalálig.” Országgyűlési képviselőnk köszönetet mondott a színvonalas szervezésért, valamint a kórustagoknak azért, hogy fenntartják a népdaléneklés hagyományát, hogy összejönnek, együtt énekelnek.

„Ezek a klubok az összetartásról és az emberségről tesznek tanúbizonyságot, hiszen ügyelnek a másikra, vigyáznak egymásra. Nagyon pozitívak; olyan tartás van bennük, olyan munkavágy, tapasztalat és bölcsesség, amiről a fiatalok is gyakran példát vehetnének. Nagyon kedvesek, mosolygósak, pozitívak, értik a tréfát, értik a gondolatokat – nagyon jó velük együtt lenni”- tette hozzá az államtitkár.

Sveiczer Sándor a Hevesi Hírportálnak elmondta:

Örömmel adtunk helyet a mai megyei nyugdíjas népdal találkozónak, hiszen a kis közösségek életében nagyon fontos egy ilyen esemény. Látom azt, hogy az egyesületek milyen szívvel készültek a mai versenyre, és látom azt is, hogy a hevesi nyugdíjasok milyen lelkiismeretesen és nagy odaadással vállalták a házigazda szerepét. Remélem, hogy az a 23 kórus, aki Hevesen ma fellép, jól fogja érezni magát. Úgy hiszem, a közösségépítés, a közösségek fejlesztése a legfontosabb, amire szükségünk van a 21. század rohanó világában, ezért is támogattuk ezt a rendezvényt – melyen Heves megye valamennyi nyugdíjas kórusa összejöhet és találkozhat egymással – különösen jelentősnek.

Bujdosó Sándorné a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetségének elnöke arról tájékoztatott bennünket, hogy szervezetük a megye nyugdíjasainak a klubjait segíti abban, hogy saját falvaikban, városaikban minél több önálló programjuk legyen. Ezen kívül megyei szinten is szerveznek nagy rendezvényeket, úgymint a mai, második kórusfesztivált, ahol szakavatott zsűri bírálja a munkát, és melynek ezúttal Heves adott otthont. Díszvendégként Szabó Zsolt államtitkár tette tiszteletét, aki már hosszú évek óta patronálja a Nyugdíjasok Heves Megyei Szövetségét, illetve a választási körzetében működő nyugdíjas klubokat. Sveiczer Sándor polgármester és a hevesi Önkormányzat a fesztivál megszervezéséhez 200.000,- Ft anyagi támogatást nyújtott, valamint a művelődési ház teljes infrastruktúráját ingyenesen biztosította.

„Kodály évfordulót ünnepelünk az idén, Kodály Zoltán feldolgozásaiból, műveiből énekelnek a kórusok. Egy pár évvel ezelőtt azt éreztük, hogy ha a mi korosztályunk kihal, akkor kihalnak velünk a csodálatos népdalok. Ezért fogtuk össze a kórusokat, melyek többségében énekel jó néhány fiatal, akik majd átveszik tőlünk a fáklyát, és reméljük, hogy viszik tovább. Első találkozónkat Pétervásárán rendeztük meg, most Hevesen, és ha Heves polgármestere vállal bennünket, akkor mi örömmel visszatérünk ide minden évben”

– zárta szavait az elnök asszony, megköszönve Sveiczer Sándor és a város támogatását.

A mai tartalmas nap azon túl, hogy a szereplés, az éneklés közös élményét nyújtotta majd’ négyszáz résztvevőnek, remek lehetőséget biztosított egy kis beszélgetésre, tapasztalatcserére, a közösségek összetartásának mélyítésére.

Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor