Hiába a tűzszünet, folytatódhat a kínai–amerikai kereskedelmi háború

A világpolitika szinte összes konfliktusa napirenden volt a G20-csúcstalálkozón. A jelentős véleménykülönbségek ellenére ugyanakkor döntöttek a zárónyilatkozat szövegéről Oszakában.

A szabad, igazságos, hátrányos megkülönböztetés nélküli, átlátható kereskedelmi és befektetési környezet megteremtése, illetve a terrorizmus és az erőszak internetes terjesztése elleni intézkedések fokozása mellett foglaltak állást a tagországok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta a tárgyalások után, hogy nem születtek ugyan átható erejű döntések, de fontos, hogy minden résztvevő megerősítette a világkereskedelem fejlődése iránti elkötelezettségét. Az Egyesült Államok és Kína például újraindítja a kereskedelmi tárgyalásokat. Donald Trump amerikai elnök elmondta, hogy nem emeli a kínai importáruk vámját, amíg zajlanak az újrakezdett tárgyalások.

Nem sikerült rendezni a vitás kérdéseket

Ahogy Putyin elnök is fogalmazott, bár számos fontos kérdést megtárgyaltak a tagországok képviselői, jelentős előrelépést egyik vitás kérdésben sem sikerült elérni – jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Szerinte ugyanakkor érdekes volt, hogy az Egyesült Államok elnökének informálisan elindult választási kampánya gyakorlatilag beleszövődött a tanácskozásokba, és az amerikai elnök lett a főszereplője a találkozónak.

Csath Magdolna közgazdász az amerikai–kínai kereskedelmi kapcsolatokat emelte ki. Véleménye szerint a találkozón egyfajta tűzszünetet kötöttek a felek, de két fontosabb dologra is érdemes odafigyelni. Az egyik az, hogy a 300 millió dolláros vámtételről nem mondott le Donald Trump, csak bizonyos ideig függesztette fel ennek kivetését. A másik pedig a kínai elnök ígérete, amely szerint sokkal több mezőgazdasági terméket vásárol majd Amerikától.

Szerinte félengedménynek nevezhető az az amerikai részről megtett lépés is, hogy Trump nem vonta blokád alá a Huaweit, és nem tiltotta be a távközlési berendezések gyártását, mint több más az Egyesült Államokban lévő cég esetében. Tehát továbbra is lehetséges a kereskedelem a kínai vállalattal.

Trump már kampányol?

Fontosnak nevezte, hogy több intézkedés hátterében is a 2020-as amerikai elnökválasztások állnak, melyre Donald Trump jelenlegi elnök már gőzerővel készül. Az egyik fontos szavazótáborát a déli farmerek, illetve a hagyományos iparágak képviselői teszik ki, akiknek mindenképp kedvezni akar. Az egyik meghatározó tényező a szója eladása volt Kínának, amely jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Megjegyezte, a kormány ezt igyekezett kompenzálni, de sokkal előremutatóbb az újranyitott kereskedelmi tárgyalás az ázsiai országgal.

Csath Magdolna ugyanakkor arról beszélt, hogy az amerikai elnököt már többen is figyelmeztették, hogy az a kereskedelmi háború, amit folytat, a 19. század „módszere”, és át kellene térni a 21. század szintjére. Ez pedig a versenyképesség növelését és fejlesztését jelenti, és többet kellene beruházni a kutatásba-fejlesztésbe és az oktatásba. Ezek mind olyan területek, amelyekben a kínaiak élen járnak, és a jövőre készülnek.

Tovább folytatódik a kereskedelmi háború

A kereskedelmi háború egyébként negatívan hat a két ország gazdasági növekedésére, valamint a világpiac bizonytalanságát is fokozza. Tóth Norbert szerint hiába kötöttek most fegyverszünetet a felek, a kereskedelmi háború tovább folytatódik majd.


Hasonló cikkek