Hiába tiltakoztak kisebbségi szervezetek, már nincs mentelmi joga a katalán szakadárok vezérének

Puigdemont és társai az európai bíróság elé viszik ügyüket.

Az Európai Parlament képviselői a keddi plenáris ülésükön megszavazták három katalán szakadár politikai vezető, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök mentelmi jogának megvonását. A plénum 400 tagja a mentelmi jog megvonása mellet döntött, míg 248-an ellene szavaztak. A döntés a volt katalán egészségügyi, illetve az oktatási minisztert, Toni Comint és Clara Ponsatit is érinti.

Az EP határozata elősegítheti kiadatásukat a spanyol hatóságoknak: Puigdemont és társai 2017 óta Belgiumban tartózkodnak, miután hazájukban az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával. A spanyol legfelsőbb bíróság ugyanabban az évben a politikusok kiadatását kezdeményezte, azonban a belga törvényszék tavaly januárban felfüggesztette ellenük folyó eljárást, mivel az Európai Unió Bírósága előzőlegesen úgy döntött, hogy a 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését pedig hivatalosan kérelmezni kell a képviselőtestületnél.

Ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács a napokban tiltakozott a székely autonómia mellett kiálló katalán vezetők meghurcolása ellen.

Az uniós parlament a szavazást megelőzően kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a spanyol ügyészség a katalán vezetők EP-mandátumainak megszerzése elött emelt vádat ellenük, továbbá hangsúlyozta, hogy az ilyen eljárások tagállami hatáskörbe tartoznak. A katalán politikusok bejelentették, hogy nem adják fel a harcot, és ügyüket ismét az uniós bíróság elé viszik.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek