Hindi regény nyerte a Booker-díjat

Geetanjali Shree, hindi író és Daisy Rockwell amerikai fordító nyerte idén a Nemzetközi Booker-díjat a Tomb of Sand című regényért.

A Tomb of Sand az első hindiről angol nyelvre fordított regény (sőt, a díj történelmében Shree az első Indiai szerző), amely képes volt megnyerni ezt a nagy presztízsű díjat, így Shree és Rockwell megosztozhatnak az 50,000 dolláros honoráriumon.

A Tomb of Sand főszereplője egy 80 éves nő, aki mély depresszióba zuhan, miután elveszíti a férjét, ám hamarosan képes felülemelkedni a problémán. Elutazik Pakisztánba, hogy föloldjon egy tinédzser kori traumát, majd újraértékeli, mit jelent anyának, lánynak, nőnek és feministának lenni.

Shree eddig három regényt és néhány novelláskötetet írt, habár a Tomb of Sand az első ezek közül, amely megjelent az Egyesült Királyságban. Rockwell az Egyesült Államokban él, a festés mellett pedig hindi és urdu nyelvről fordít angolra.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek