Hivatalos: Andrzej Duda a kormánypárt jelöltje a lengyel elnökválasztáson

Elindult a jelenlegi lengyel államfő, Andrzej Duda újraválasztási kampánya. Már eddig is valószínűnek tűnt, hogy a kormányon lévő Jog és Igazságosság ismét őt támogatja majd a májusi elnökválasztáson, a hétvégén a párt politikai tanácsa pedig hivatalossá tette a jelölést – ellenszavazat nélkül választották meg a 47 éves politikust.

Úgy kell vezetni a politikai diskurzust, hogy minden politikus úgy érezze, tisztelik őt” – mondta Duda a varsói kongresszusi központban, miután bejelentette indulását.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció a parlament alelnökét, Malgorzata Kidawa-Blonskát indítja a választáson. A közvélemény-kutatások alapján a kihívó egyelőre jelentős hátrányban van.

Valódi hatalom

Az ötévente választott lengyel államfő jogosítványai valamivel erősebbek, mint a magyar köztársasági elnökéi. Megvétózhat törvényeket, melyeket ezt követően a szejm csak minősített, háromötödös többséggel fogadhat el. Több fontos állami intézmény vezetőinek kiválasztásában is szerepe van, például a jegybankelnököt és a médiatanács tagjainak egy részét is ő jelöli.

A lengyel igazságügyi rendszer reformjáról jelenleg zajló vita kapcsán fontos tényező, hogy az államfő az országos igazságügyi tanács javaslatára dönt a bírák kinevezéséről, ő nevezi ki a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság elnökét is. Amennyiben Andrzej Duda előnye megmarad, az komoly lendületet adhat a kormánynak, egy ellenzéki győzelem viszont megnehezítheti az EU-ban sokat kritizált igazságügyi reformja végrehajtását.


Hasonló cikkek