Hivatalos Krajniak távozása

Elfogadta Milan Krajniak szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter lemondását Zuzana Caputová államfő Pozsonyban szerdán. Krajniak egy héten belül már a második miniszter, aki távozik a kormányból.

Krajniak, aki a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) párt jelöltjeként vezette a szaktárcát, hétfőn jelentette be, hogy távozik posztjáról.
Krajniak lemondása viszonylag váratlan volt, tekintve, hogy a kormánykoalícióban – amelyben hetek óta feszült a légkör, és több miniszter, sőt a kormányfő leváltása is szóba került – az ő esetleges távozása korábban nem volt terítéken.

Távozását azzal indokolta, hogy pártja így akarja demonstrálni, mennyire érdekelt a koalíciós válság mihamarabbi rendezésében. A tárca vezetését Krajniak távozása után ideiglenesen az ugyancsak a Család Vagyunkhoz tartozó kormánytag, Andrej Dolezal közlekedésügyi miniszter veszi át.

Közben továbbra sem oldódott, sőt, ha lehet, még feszültebbé vált a hangulat a kormánykoalíción belül. A koalíció két kisebb, liberális pártja, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a Veronika Remisová vezette Emberekért (Za ludí) hétfőn távozásra szólította fel Igor Matovic kormányfőt, belengetve annak lehetőségét, hogy amennyiben követelésük nem teljesül, nem zárják ki a kilépést a kormányból. Már pénteken, éppen ennek a két pártnak a követelése nyomán távozott posztjáról a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette, centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által a posztra jelölt Marek Krajcí egészségügyi miniszter.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovic személyes konfliktusa miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, hogy a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol a koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcinából.

A négypárti szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két nagyobb párt kilépése esetén azonban már elveszítené.

V4 Panoráma | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek