Hivatalos: tényleg vérrögöket okozhat az AstraZeneca

Jerez J. Gyula

Egy nappal azután, hogy megszellőztették, beismerte az uniós gyógyszerügynökség: van kockázata a brit-svéd vakcinának, de továbbra is ajánlja azt. Még nem tudni, ez milyen hatással lesz az ezen a vakcinán alapuló nyugati és keleti oltási tervekre.

Összefüggés van az AstraZeneca-oltás és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek között – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán Brüsszelben a gyógyszerkockázat-értékelő bizottságának (PRAC) újabb vizsgálata után.

Ennek ellenére az EMA továbbra is ajánlja az AstraZeneca (AZ)-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait – közölte a sajtótájékoztatóról beszámoló hvg.hu. Mint idézik a szervezet vezetőjét, ugyanakkor az alacsony trombocitaszámot az AstraZeneca nagyon ritka mellékhatásaként kell feltüntetni, fel kell hívni az egészségügyi dolgozók és a beoltottak figyelmét arra, hogy az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben.

Emer Cooke, az EMA igazgatója a hvg.hu szerint azt mondta: „ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak,

azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy valaki a koronavírusban meghal, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként életét veszti”.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA tájékoztatása szerint az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AZ-vakcinával, és mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig a belső szerveket érintő trombózisról. Kedden Londonban azt közölték: heten haltak meg az AZ-vakcinával történ beoltás után.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek