Hivatalosan is megnyitották a Munkácsy Mihály Magyar Házat

Megnyílt az az intézmény, ami a kárpátaljai magyarság fennmaradását fogja szolgálni

A Munkács központjában álló történelmi épület egykor Osztrák–Magyar Bankként funkcionált. A háromszintes ingatlan megvásárlását és felújítását Magyarország Kormánya finanszírozta. Az avatóünnepségen részt vett Gulyás Gergely, Magyarország Miniszterelnökséget vezető minisztere – tájékoztatott beszámolójában a KISZó.

– Az az 1,7 milliárd forint, amibe az épület megvásárlása és felújítása  került, reményeink szerint új lehetőséget nyit az ukrán–magyar kapcsolatokban is, és ha így lesz, akkor ez egy bőven megtérülő befektetés, nem csak a magyarság, hanem egész Kárpátalja sőt Ukrajna számára is – jelentette ki Gulyás Gergely a hivatalos megnyitón.

Gulyás Gergely hozzátette: A magyar kormány ezzel a háznak az átadásával ahhoz is szeretne hozzájárulni, hogy Munkács a fiatalok számára is inspiráló hely legyen, és jövőt tudjanak itt építeni.

Az épület nem újult volna meg ilyen gyorsan és eredményesen dr. Grezsa István miniszteri biztos munkája nélkül. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos videóüzenetben  üdvözölte az egybegyűlteket – áll a KISZó írásában.

A rendezvényen felszólalt Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Andrij Baloga, Munkács polgármestere, Seketa Andrij, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás első elnökhelyettese

Az épületre a történelmi egyházak képviselői – Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Püspökség megyéspüspöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, illetve Levcsenkó Róbert, dédai görög katolikus parochus – kérték Isten áldását.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek