Hogy került egy viszonylag kicsi, nagyszombati céghez az év talán legfontosabb állami megbízása?

Miután a közvélemény felocsúdott a tömeges tesztelés jelentette első sokkból, azonnal mindenki a részletek után érdeklődött. Míg az emberek nagy része inkább arra volt kíváncsi, mégis hogyan menedzselik majd e vitán felül példa nélküli vállalkozás lebonyolítását, néhány újságírónak rögtön eszébe jutott, utána kéne nézni annak is, kitől veszi a kormány a teszteket.

A megbízott cég, a nagyszombati székhelyű Eurolab Lambda hátralékkal bír a szociális biztosító felé. Mind a cégvezetés, mind a kormány azonnal igyekezett megnyugtatni a felháborodott közvéleményt, a vállalat időközben rendezte tartozásait, a szerződést pedig már azután kötötték velük. Az Eurolab Lambda vezetője, a nagyszombati Peter Krajčovič csak írásban volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.

Az Állami Tartalékalap vette fel a kapcsolatot a vállalattal. Krajčovič azt állítja, a lehető legjobb árat szabták meg. Ők is kemény tárgyalásokat folytattak a beszállítójukkal, így ennél olcsóbban már nem is tudták volna eladni a kormánynak a teszteket. A cégvezető azt állítja, a szlovák kormány még olcsóbban is kapja a teszteket, mint más nagyvállalatok vagy államok, amelyek több tesztet vettek egyszerre, mint Szlovákia.

Az eddig megjelent információk szerint a kormány mintegy tízmillió antigén-tesztet vásárol az Eurolab Lambdától. Igor Matovič lányai abba a nagyszombati nyelviskolába járnak, amelynek Krajčovič a társtulajdonosa, a személyes kapcsolatot mégis kikéri magának a cégvezető.

A PCR teszteket egy dél-koreai vállalat gyártja, a Biosensor. A cégvezető azt állítja, félrevezető állítás, hogy a tesztek megbízhatósága 70% körüli, érzékenységük 96,52 százalék. A Biosensor antigén-tesztje volt az első, amelyiket a WHO is elfogadta, a nagyszombati cég 2018 óta exkluzív partnerük Szlovákiában.

A lényeg az, minél szenzitívebb a teszt, annál kisebb az esélye, hogy a fertőzött embert negatívnak mutatja és vice versa. Minél szenzibilisebb a teszt, annál kisebb az esélye, hogy a nem fertőzött embert pozitív lesz. A “csapda” azonban ott van a dologban, hogy a gyártók, jobb híján, “laboratóriumi” körülmények között mérik a tesztjük pontosságát. Biztosan fertőzött, tüneteket is mutató embereken tesztelik a szenzitivitást, illetve nem fertőzött, a vírussal biztosan nem kapcsolatba került embereken a szenzibilitást. Számos kutatás megerősítette, a tesztek egész mást mutatnak a gyakorlatban, ahol a mintavétel körülményei sem ideálisak és a fertőzöttség mértéke is nagy szórást mutat.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek