Hogyan élnek a homonnai menekültközpont lakói?

Migránsok mindennapjai egy migrációt elutasító országban.

2006-tól, azaz megalakulása óta Ľubov Šáková a homonnai menekültközpont alkalmazottja. Szlovákiában ez a maga nemében egyedülálló intézmény, amelyről viszonylag keveset tudni – a ma7.sk cikkéből némi betekintés adódik a mindennapjaikba.

Hányan tartózkodnak pillantnyilag a menekülttáborban?

22 menedékkérő tartózkodik Homonnán, a számuk nem nagy, ám nemzetiségi összetételük annál tarkább. Szudánból, Törökországból, Szíriából, Marokkóból, Líbiából, Afganisztánból és Algériából érkeztek. Valamennyien egyedül indultak útnak, és mindannyian 20 illetve 40 év közötti férfiak.

Egyébként megfordulnak nálunk nők és családok is. Átlagosan egy hónapot töltenek itt, a legrégebbi lakó novemberben érkezett. Érkezés után egy beszélgetésen ill. orvosi vizsgálaton kell átesniük, és ha letelik számukra a karantén, lakótáborokba kerülnek. A férfiak a Nyugat-Szlovákiában található Nagyszarvára, míg a nők és a családok a közép-szlovákiai Apátújfaluba. Érkezéskor valamennyien alávetik  magukat a PCR-tesztelésnek.

Milyen a napi programjuk?

A nap reggelivel kezdődik, délelőtt vagy beszélgetésen vagy orvosi vizsgálaton vesznek részt, esetleg szlovákul tanulnak. Délután szabadfoglalkozással töltik idejüket, pl. társasjátékoznak. Este főtt vacsorát kapnak, azután olvasnak, beszélgetnek, TV-t néznek,

A Szlovákiában történő eseményeket is figyelemmel kísérik?

Igen, az ittenit és a hazájukban történő eseményeket egyaránt követik. Leggyakrabban arabul beszélnek, de a hindi és az újiráni nyelv is jelen van. Bár a kommunikáció nyelve az angol, nem tud mindenki angolul, ilyenkor vagy a társak, vagy a tolmács segít.

A menekültek más kultúrából érkeztek, más konyhához szoktak.

Az étlapot igyekszünk a lakók összetételéhez igazítani. Korábban azt tapasztaltuk, hogy sok étel alapanyagát nem ismerték. Ilyenek voltak pl. a főzelékfélék. Nemcsak a nemzeti összetétel, hanem a felekezeti hovatartozás is meghatározó. Ma már elsősorban csirkét készítünk számukra a legkülönbözőbb módon.

Keresik-e hozzátartozóikkal a kapcsolatot?

Rendelkeznek a modern technika vívmányaival, a kapcsolatfelvétellel így nincs gond. Táborunkban pszichológusok is segítik őket a megélt stresszhelyzetek feldolgozásában.

  • Szlovákiában a menedékjogot kérők száma 2013-ban illetve 2014-ben volt a legmagasabb, elérte a 11 500 főt.
  • Az elmúlt 5 esztendőben ez a szám mindössze 1272 volt, lényegesen alacsonyabb tehát, mint szomszédainknál. 2020-ban a kérvényezők száma elérte a 220 főt, ebből 10 ember kapott menedéket.
  • A menedékkérők nagy többsége gazdasági menekült. Menedékjogot viszont csak azok kapnak, akiket politikai vagy vallási okokból üldöznek, esetleg a háború vagy természeti katasztrófa miatt hagyták el otthonaikat.

Forrás: ma7.sk

Fotó: korzar

Még több hír Felvidékről: V4 Panoráma


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek