Hogyan fest a távoktatás Szlovákiában?

Milány Kincső

Mától az ország összes iskolája legalább 2 hétig zárva lesz, ez azonban nem jelent automatikusan iskolai szünetet. A tanárok és a diákok otthon végzik el a megszokott iskolai munkát.

Az intézkedés felborítja a tanárok, a diákok és a szülők életét, bár a tanári fizetéseket nem érinti. „Ha az igazgatónak lehetősége van bebiztosítani, hogy a diákok individuálisan tanulhassanak, a tanárok otthonról fognak dolgozni, és megilleti őket a teljes fizetésük. Ha az igazgató nem tudja ezeket a feltételeket megteremteni, az ő oldalán keletkezik az akadály, és a tanárokat ugyanúgy megilleti a rendes fizetésük.” – közölte az oktatásügyi minisztzérium.

Az internet segítségével a tanárok otthonról küldik a tananyagot a diákoknak, sőt, az igazgatóságnak is, hogy felsőbb szinten is nyoma maradjon az otthonról végzett munkának. Egy táblázatban vezetik majd a napi tevékenységet, melyre azért van szükség, hogyha később ellenőrzésre kerülne sor, bizonyítani lehessen a tanárok munkavégzését. Sőt, az iskola többi alkalmazottjának is jut olyan munka, amit otthon is el tud végezni. “Feljegyzéseket kell készítenie arról, hogy a diákok elhagyják-e az országot az iskolabezárás alatt. Ha a kéthetes bezárást meghosszabbítanák, például csak húsvét után kezdődne a tanítás, akkor körülbelül július közepéig járnának iskolába a diákok.” – elemezte a helyzetet a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre.

Az érettségi 2 héttel később lesz. „Az írásbeli érettségi jól jön ki, hiszen az új dátum megegyezik a pótérettségi dátumával.” – részletezte Andruskó. Hozzátette, 2 héttel kitolódik a ballagás és a szóbeli érettségi, de nem gondolja, hogy a diákoknak gondjaik adódnak ebből.

Forrás: ujszo.com


Hasonló cikkek