Hogyan is alakul a 2022-es vízilabda világbajnokság

A vízilabda immár két évszázada meghonosodott elsőként mint vízirögbinek kialakult sport Nagy-Brittaniából származik. Hamar megkedvelték ezt a sportágat szerte a világon, emiatt Londoni Vízilabda Liga néven jelenleg is funkcionál. Olimpián először 1900-ban jelent meg mint első csapatjáték olyan sportágak mellett mint a krikett és a lovaspóló. Ugyan az angolok hagyományos és közismert sportja a krikett nem maradt az olimpiai játékok között mivel résztvevők híján volt, még Belgium és Hollandia is kilépett a krikettből. A vízilabda ezzel szemben egyre népszerűbb és népszerűbb lett.

Eredetileg a skótoknak köszönhető ez a játék, mégis ők ezt nem sok sikerrel játszák. A sportág élén állnak a szerbek, közülük is Filip Filipovics és Josip Pavics kiemelkedő alakjai a sportnak. Nem véletlen, hogy az idei vízilabda bajnokságon is amely június 17.-től július 2.-ig tart remekül szerepelnek a szerbek.  Az olimpia bajnok Szerbia győzelmet aratott a kazah csapat ellen is, ezzel maximális teljesítménnyel végeztek csoport elsőként a D-csoportban és így készülhetnek a negyeddöntőre. Ugyanebben a csoportban második helyen végzett az Egyesült Államok, szintén figyelemreméltó csapata. Az Egyesült Államok első körben kikapott Szerbiától 13-17-re, de következő meccsén győzedelmeskedni tudott Kazahsztánnal szemben. Majd Ausztráliát 14-9-re megverte és így került Szerbia utáni helyre csoportjában, emiatt még egy meccsre szüksége volt a negyeddöntőbe jutásért, amit mondhatni könnyen megszerzett ugyanis Dél-Afrikát 22 pont fölénnyel verte meg. De, hogy a negyeddöntőben miképpen fognak játszani ezek a csapatok ellenfeleikkel szemben és milyen esélyekkel végezhetnek első helyen, ezzel kapcsolatban hasznos információk elérhetőek a www.bonuszkod.net/bet365-2022-es-vilagbajnoksag oldalán.

Kihívásra szorul a magyar csapat

Természetesen, ha már kiemelkedő országokról beszélünk ebben a csapatjátékban Magyarország sem maradhat ki. Összességében a magyarok érték el a legtöbb sikert ebben a sportágban: 9 olimpiai arannyal, 3 világ- és 13 Európa-bajnoki elsőséggel a férfiak részéről, emellett kettő vb-aranyéremmel, valamint egy olimpiai bronzéremmel a női válogatottnak köszönhetően. Az idei világbajnokságon sem okoz csalódást Magyarország teljesítménye. A férfi válogatott elsőként Montenegróval mérkőzött meg és 12-8-ra verte meg a másik csapatot. Brazíliával szemben még nagyobb pont fölényt szerzett Magyarország 20-6-ra végeztek, bár ennek a meccsnek a végeredményét már az első negyed állása 7-1 alapján is ki lehetett következtetni. Végül Grúziával vívta meg utolsó meccsét Magyarország hogy egyenesen a negyeddöntőbe jusson, és bár Grúzia megmutatta a foga fehérjét Brazíliai győzelme során és Montenegrót is csak egy híján nem verte meg, ennek ellenére a magyarok természetesen nem táltosodtak meg sőt Märcz mester kijelentése alapján kifejezetten hasznosnak találta azt hogyha szoros mérkőzésre kerül sor hiszen ebből le lehet vonni következtetéseket, melyek hasznosak lesznek a negyeddöntőben. Az első negyed döntetlen volt, de a következő negyedben a magyarok rákapcsoltak és végül a mérkőzést 18-14-re megnyerték. Így csoport elsőként végeztek az A-csoportban. Magyarország a negyeddöntőben a címvédő olaszokkal fog játszani, itt aztán már lehet izgulni és küldeni az energiákat a magyar csapatnak. A női válogatott első mérkőzésen mondhatni porrá zúzta Kolumbiát, 35-4-es végzéssel Kolumbiának esélye sem volt. A következő meccsen viszont sajnos az olaszok, ha csak egy hajszállal is, de nyertek. Azonban Kanadával szemben ismét győzelmet arattak a magyar lányok,  és így végeztek az A-csoportban második helyen. A negyeddöntőbe jutásért Argentína ellen játszottak, amelyet nehézségek nélkül 23-6-ra meg is nyert Magyarország.


Hasonló cikkek