Hogyan lehet takarékoskodni a főzéssel?

Több családban is előfordul átmeneti vagy hosszabb ideig tartó anyagi nehézség, amikor minden forintnak megvan a helye, így a lehető leggazdaságosabban kell a családi bevételét elkölteni. Lehet spórolni a villannyal, gázzal, sőt még az élelemmel is. Meg lehet úgy szervezni az élelmiszervásárlást, hogy a lehető legkevesebb étel, hozzávaló stb. menjen kárba, figyelve természetesen arra is, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra.
Tervezzük meg a heti étrendet!
Sok pénzt meg lehet spórrolni, ha előre leszögezzük egész hétre, hogy mit fogunk főzni, és aszerint vásárolunk be. Ha tudjuk, hogy egy nagy fej káposzta sok egy egyszeri ebédhez, akkor 2-3 nap múlva újra betervezhetünk egy káposztás ebédet, addig jól eláll a hűtőben. Ugyanezt más zöldségekkel és a húsokkal is megtehetjük.
Készítsünk bevásárló listát!
Ha megvan a heti étrendterv, és ahhoz igazítjuk a bevásárló listát, két legyet ütünk egy csapásara: gyorsabban túl leszünk a bevásárláson, ugyanakkor nem fogjuk fölösleges dolgokra költeni a pénzt. Sőt, így még a gyerekekre is rábízhatunk kisebb beszerzési feladatokat.
Figyeljük az akciókat!
Gyakran áraznak le alapélelmiszereket is, különösen a szupermarketekben. Céljuk az, hogy odacsábítsák a vásárlókat, akik egyben más dolgokat is megvesznek. Vegyünk többet az akciós termékekből, legtöbbjük eláll a hűtőben, kamrában.
Vásároljunk olyan zöldséget, gyümölcsöt, amelynek szezonja van!
Az idényzöldségek és gyümölcsökből rendszerint nagy a kínálat, így jóval olcsóbban hozzá lehet jutni. Ugyanakkor tudjuk, hogy egészségesebbek is, mint a más országokból importált és „felpumpált” társaik.
Figyeljünk az árakra!
Nem biztos, hogy a legtöbbet reklámozott tejtermékek a legjobbak is. Sok hazai termék bátran felveheti a versenyt a nagy márkákkal, sőt vannak, amelyek egészségesebbek is, mint a nagynevű, drága készítmények. A sajtok esetében azok kilós árát is jó szemügyre venni, mert olcsónak tűnhet egy 10-20 dkg-os darabka, ám ha utánanézünk a kilós árának, már másként látjuk a dolgot.
Fagyasztott zöldségek
Amikor nem lehet szezonális zöldségeket kapni, a rendszerint olcsó mirelitzöldségek feldobják és változatossá teszik az étrendünket.
Krumpli, tojás, tésztafélék
Számtalanféle étel készíthető ezen olcsó és tápláló élelmiszerekből. Csak fel kell ütni néhány régebbi szakácskönyvet, s máris belelátunk nagyanyáink életébe, akik jóval kevesebből gazdálkodtak, és mégis mindig volt főtt étel az asztalukon.


Hasonló cikkek