Hogyan születik a divat? Vázlattól a kész kollekcióig

Kiss Kósa Annamária a KOKA fashion megálmodója, a legismertebb felvidéki divattervező. Neve Magyarországon is ismerősen csenghet, hiszen számos sikeres kollekció fűződik a nevéhez. A Pannon Hírnök és a KOKA Fashion kapcsolata nem újkeletű, számos kezdeményezésben vettünk már részt együtt. Születésnapján inspirációról, munkáról és a terveiről beszélgettünk vele.

PannonHírnök: Mit érzel egy-egy sikeres divatbemutató után?

Kis Kósa Annamária: Egy-egy kollekció bemutatása sok munkát igényel. Rengeteg energiám, időm és persze pénzem van bennük. Mindig magasak az elvárásaim, így az utolsó pillanatig tökéletesítsem. Van, hogy a bemutató napján találom ki a végleges változatot. Tehát a feszültség és az izgalom nagy mindaddig, amíg le nem megy a főpróba és látom, érzem, hogy minden jó lesz. Aztán jön a megkönnyebbülés, meg az új ötletek. A bemutató és a ruhák sikere csak napok, hetek, van, hogy hónapok után ér el hozzám, amikor a bemutatott kollekcióból ruhát rendelnek.

– Honnan merítesz folyamatosan új inspirációt?

Az inspirációval és az új ötletekkel, tervekkel nincs probléma. Állandóan pörögnek a fejemben a különféle alakzatok, anyagkombinációk, megoldások. Sokszor merítek az építészetből, a geometrikus formák a kedvenceim, de a népművészetben használt motívumokat is gyakran felhasználom, újra értelmezem. A magyar népi ornamentika számomra nagyon meghatározó és inspiráló.

– Hogyan lesznek az ötletekből kész ruhák?

Először papírra vetem a gondolataimat, skicceket, vázlatokat készítek. Jó sokat. Van, hogy csak részleteket, de van, hogy egy egész füzetnyi teljes szettet megrajzolok. Aztán elmegyek anyagokat nézni. Sokszor a kínálat befolyásol, vagy azért, mert nem találok pont olyat, amilyet elképzeltem, vagy pedig ellenkezőleg: sokkal izgalmasabb anyagokat látok meg.  Ezután készítem el a végleges terveket, majd jön a szabásminta készítése és a varrás.

– Mennyire nehéz versenyeznie a Te egyedi tervezésű ruháidnak a tömeggyártással?

Minden hazai kisszériás vagy egyedi ruhákat készítő tervezőnek a tömeggyártott ruhák jelentik a legnagyobb konkurenciát. Itt nem a minőségre, a dizájnra gondolok, hanem az előállítási költségekre, és ezáltal a vételárra, amellyel lehetetlen versenyeznünk. Én ezt nem is próbálom meg. Az ügyfeleim mind tudják, hogy az egyedi, méretre készült ruháknak megvannak az előnyei és egy dizájn vagy kézműves darab elkészítése mennyi munkával jár. Az életben vannak olyan jelentős események, mint például az esküvő vagy egy gála, bál, ahol mindenki a legtökéletesebb ruhát szeretné viselni. Ilyen megrendeléseknél élhetem ki igazán a kreativitásomat.

– Hogyan hatnak Rád a nagy divatmárkák által diktált irányzatok?

Mindig figyelemmel kisérem a divatházak szezonális bemutatóit. Van, hogy inspirálódom is egyes kollekciókból, de általában a megérzéseimre, a saját ízlésemre hallgatok.

– Aktív vagy a közéletben is, miért fontos számodra, hogy ezekkel a témákkal is foglalkozz?

Az ismertségem magával hozta, hogy egyre többen követnek és elolvassák, meghallgatják a véleményem. Legyen szó divatról, vagy akár a felvidéki politikáról. Fontosnak tartom, hogy a felvidéki magyar fiatalok megértsék és elfogadják a helyzetünket, valamint éljenek jogaikkal. Tiszteljék a múltunkat, ne futamodjanak meg, hanem bátran álljanak ki és legyenek büszkék a nemzetiségükre, a hazájukra, az anyanyelvükre, a kultúrájukra, a történelmükre.

– Milyen kihívások várnak Rád idén?

Folytatom az eddigi munkámat. Próbálok a megrendeléseknek eleget tenni. Nemsokára megvásárolható lesz a limitált példányszámú fürdőruha kollekcióm is. Szervezzük a Felvidék Arca szépségversenyt, és a munka mellett próbálok minél több időt tölteni a családdal és a barátokkal.

 

 


Hasonló cikkek