Hogyan találták meg a rendőrök a Gorilla-ügy hangfelvételeit Kočnernél?

A Sme napilap információi szerint tavaly októberben hosszú órákon keresztül kutattak a hatóságok  Marian Kočner pozsonyi, dóvali (Donovaly) és cseklészi ingatlanjaiban.

Kočner, akit akkoriban még csak a váltóügyekkel hoztak összefüggésbe, megjelent ugyan néhány percre pozsonyi házának átkutatásánál, de rövidesen távozott a helyszínről. A házkutatás során az ingatlan egyik első emeleti dolgozószobájában, egyszerűen az asztalon heverve találtak egy USB-kulcsot a hatóságok. Azóta kiderült, azon voltak a Gorilla-botrány talán legfontosabb hangfelvételei, több mint tíz órányi anyag.

Akkoriban legfeljebb csak a hatóságok sejthették a vállalkozó szerepét a Kuciak-gyilkosságban, a nyilvánosság számára egyáltalán nem volt ismert, hogy Kočnernek köze van a fiatal újságíró és jegyese halálához. A bírói végzés szerint a házat átkutató rendőröknek minden elektronikai berendezést le kellett foglalniuk. Így került rendőrkézre Kočner USB-kulcsa is, rajta mintegy tíz órányi hangfelvétellel a “Gorilla-mappából”. A hatóságok lefoglaltak több telefont, tabletet, DVD és CD lemezeket, illetve egy “WiFi-berendezést” (ez valószínűleg egy router lehetett). A pozsonyi ingatlan egy ruhásszekrénybe rejtett széfjében több kézifegyvert, sörétespuskát és pisztolyt is találtak, úgyhogy idén márciusban Kočner bűnlajstroma illegális fegyverbirtoklással és kereskedelemmel is gyarapodhatott.

A Kuciak-ügyet vizsgáló nyomozóknak sokáig fogalma sem volt, mi lehet a lefoglalt USB-n, hiszen nem az volt az egyetlen, amelyet azokban a napokban elkoboztak Kočnertől. A Gorilla-csoport végül csak december közepén kapta meg az eszközt. A csoport időközben távozó vezetője, Lukáš Kyselica azt állítja, az eredeti hangfelvételeket tartalmazó kulcsot Dušan Kováčik különleges ügyész is el akarta kérni tőle, de Kyselica végül nem adta oda neki. Kováčik azóta sem magyarázta meg hitelt érdemlően, miért szeretett volna hozzájutni az eredeti USB-kulcshoz. A hangfelvételeket ugyanakkor különösen nehéz lesz felhasználni egy büntetőeljárás során, és nem csak azért, mert azok esetleg illegális módon készültek. Nem könnyű ugyanis hitelt érdemlően bizonyítani, hogy nem manipulált hangfelvételekről van szó, s valójában azok a szereplők hallatszanak rajta, akiket a nyilvánosság “elvár”.

Az is igaz viszont, hogy eddig minden egyes szakértői vizsgálat autentikusnak minősítette a felvételeket, nem találták nyomát utólagos manipulálásnak.

Forrás: sme.sk, ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek