Hogyan válasszunk jól parfümöt a megfelelő alkalomra?

A parfümünk megválasztása egy nagyon személyes dolog, melyet érdemes nagy tudatossággal és körültekintéssel megválasztani.

 

Azonban vannak mégis olyan jól követhető íratlan szabályok, miszerint egyes jeles alkalmak mellé könnyedén tudjuk a megfelelő, az adott alkalomhoz illő illatot párosítani. De hogyan? Milyen parfüm illik egy állásinterjúra, és milyen akkor, ha éppen most készülünk az első találkozóra leendő párunk szüleivel.

A bennünket körülvevő illat – különösen, ha nevezetes alkalomra készülünk, mint egy első találkozás valakivel, akire jó benyomást szeretnénk tenni, vagy egy fontos állásinterjú – legalább olyan fontos, és nagy jelentőséggel bír, mint a ruha, amelyet viselünk, és nyilván nagy körültekintéssel választunk ki. A szingapúri illatszakértő és parfümkreátor, Prachi Saini osztott meg velünk néhány praktikus és hasznos tanácsot, hogyan viseljünk magunkon illatot egy-egy nevezetes esemény előtt.

Ha például olyan személlyel találkozunk, akinek fontos a sport, vagy ennek szellemében szeretnénk elnyerni egy jó állást, ahol az egészségtudatos szemlélet és az aktív életvitel döntő szerepet játszik, akkor érdemes citrusos, zöld illatjegyeket magunkra öltenünk. Ezáltal mi is aktivitást, tettre készséget sugározhatunk a másik felé. A tisztaság, és energikusság fog ily módon is sugározni lényünkről a beszélgetőtársunk felé.

Ha idősebb, pláne komoly, nagy tekintélyű emberrel van dolgunk, akkor az érdemes a fás, kicsit nehezebb, ám mindenképpen tiszta, komoly illatkompozíciókból választanunk.  Ezek azt tükrözik majd, hogy megfontoltak vagyunk, érettek, és bizony két lábbal állunk mi is a földön, nem vagyunk elrugaszkodottak. Ezzel szemben, ha kreatív állásra vágyunk, vagy kreatív emberekkel lesz fontos találkozónk, akkor a virágos illatjegyekkel lehetünk a legmegnyerőbbek. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a kreatív emberek általában félénk, befelé forduló jellemüknek köszönhetően jóval érzékenyebbek a szagokra is, – extrovertáltabb társaikhoz képest.

Az érzékeny virágillatok a szakértő szerint egyfajta vigasztaló hatással is bírnak – s noha nem túl erősek, mégis megjelenik egy finom belső erő, amely áthatja így a szellemünket is. Ha egy nagyobb társasági összejövetelre, vagy egy szakmai gyűlésre, ebédre esetleg konferenciára vagyunk hivatalosak, akkor érdemes egy nagyon könnyed, enyhe illattal beérnünk, amely nem túlzottan tolakodó, hiszen sokan körülöttünk lesznek, és némelyeket bizony zavarhatnak az erőteljes, nehéz illatok. Ilyenkor arra is ügyeljünk, hogy éppen csak egy leheletnyit permetezzünk belőle magunkra.

 

Mi a helyzet a privát programokkal és találkozókkal?

 

Barátokkal való összejövetelre valami melegebb, lágyabb illattal készüljünk, ami meleg és barátságos hatást kelt. A gyümölcsös-virágos, vagy a vaníliás illatok egy kis citrussal megfűszerezve jó alternatívának bizonyulnak.

Ha nők vagyunk, és egy számunkra nagyon vonzó férfival lesz randevúnk, akit szeretnénk elbűvölni, meghódítani, akkor választhatunk bátran kicsit fűszeresebb illatot is. Azonban akkor, ha kifejezetten férfias férfival van dolgunk, aki erős, férfiasan fás illatot visel – akkor érdemes az enyhébb, finomabb, lágyabb egészen enyhe illatokkal próbálkoznunk, hiszen ez tesz majd bennünket az ő számára igazán nőiessé és finommá – az ellentétek ugyanis vonzzák egymást. Ha pedig a nagy „Ő” szüleivel lesz a mindent eldöntő, első találkozónk, akkor – az illatszakértő szerint – valami nagyon finomat válasszunk! Egy lágy púderes illat például felidézi az édes érzelmeket, ezért kifejezetten jó esély van arra, hogy illetőt is megkedveljék, legalábbis könnyebben elfogadják a családban.

Összességében tehát nagyon szép, de korántsem egyszerű feladat a megfelelő illat megtalálása – hiszen egyrészt személyiségünkhöz, másrészt a megfelelő alkalomhoz is illeszteni nem is olyan egyszerű dolog. Egy jó illat méltán lehet a legjobb barátunk, hiszen remekül együttműködik a szervezetünk bonyolult kémiai rendszerével.

Illatot választani egy nagyon személyes döntés, így ajándékba semmiképp sem javasolt, kivéve, ha az illetőről már pontosan tudjuk, hogy mely márkát, s azon belül is mely illatot kedveli, használja rendszeresen. Ha pedig megvan hozzá a megfelelő intelligenciánk, és tisztában vagyunk életstílusunkkal és a korunkkal is, akkor már nem is olyan ijesztő a feladat.

 

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek