Hogyan védekezzünk az influenza ellen? – 2. rész. (Gyógytippek otthonra)

Az influenza olyan, vírusok útján terjedő betegség, melynek kórokozói elsősorban a felső és alsó légutakat, az orrot, a torkot, a tüdőt támadják meg. Az influenzavírus A típusa okozza a legkomolyabb panaszokat, amelyek akár halálos szövődményekkel is járhatnak. Szerencsére ez a ritkább. A B típus rendszerint enyhébb, azonban regionális szinten jelentős méretű járványokat szokott okozni. A C típusú vírus ennél jóval kevesebb megbetegedést okoz. Viszont valamennyi típuson belül számos mutáció létezik. Ezért van az, hogy hiába oltattuk be magunkat tavaly, ha idén más módon támadnak a vírusok…

Hogyan ismerjük fel minél hamarabb a megbetegedés tüneteit?

Az influenza rengeteg szenvedést tud okozni, a lázon át a köhögésen keresztül, a torokfájástól az orrfolyásig, ráadásul izomfájdalmak és hidegrázás is jelentkezhet.

Az alábbi tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy minél gyorsabban, könnyebben túl legyünk a bajon – vagy legalábbis enyhítsünk a magunk vagy a gyermekünk szenvedéseit, amíg eljutunk az orvoshoz.

COLDILL1-628900

  1. Igyon sokat! Az influenza könnyen kiszáradást okozhat, különösen akkor, ha lázzal vagy hányással, esetleg hasmenéssel jár, tehát biztosítsunk szervezetünk számára bőségesen folyadékot. A mézzel ízesített gyógyteák csillapíthatják a torokfájás okozta kellemetlen érzést. De vigyázzunk: érdemesebb apró hörpintésekkel inni a folyadékot, mert a nagy kortyoknak hányás lehet a vége.

  2. Párologtasson, gőzöljön! A nedves levegő belélegzése, segít a bedugult orron és a száraz torok okozta fájdalmon. (Mivel a legújabb kutatások szerint a vírus a hideg és száraz levegőt szereti, elsősorban meleg párás levegő segíthet: gyógytea párologtatása és inhalálása, vagy a fürdőszobai meleg párában tartózkodni. Figyelem! Láz esetén nem jó a forró gőz!)

  3. Fontos az ágynyugalom: ha úgy érzi, hogy pihennie kell, ne erőlködjön, hanem lazítson és akár éjjel-nappal ágyban fekve kúrálja magát. Ne feledje: a pihenéssel saját szervezetének segít a kórokozókkal szemben folytatott küzdelemben.

  4. És végül, de nem utolsó sorban: a jó öreg tyúkhúsleves! Ennek hatása ugyan orvosilag kevésbé bizonyított, de mindannyian tudjuk, hogy milyen hatásosan segít felépülni bármilyen betegségből…

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Hogyan védekezzünk az influenza ellen? – 1. rész. (6+2 tipp a megelőzésre)

Természetes C-vitamin bomba: a csipkebogyó

Édes élet: mézzel és méhekkel

 

Képek: huffpost.comexpress.co.uk

 

 

Vélemény, hozzászólás?