Hollandia: kormányra kerülhet a Helyes Válasz

Új jellegű koalíció a láthatáron.

Mark Rutte, a múlt heti hollandiai parlamenti választásokon 35 mandátummal első helyre került Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője nem zárja ki a koalícióra lépés lehetőségét a törvényhozásba beválasztott, radikális jobboldali Helyes Válasz 21 (JA21) párttal – írta hétfőn az NL Times holland hírportál.

A jobboldali liberális pártot vezető Rutte a sajtó szerint felkérte a koalíciós tárgyalások első körét irányító Annemarie Jorritsma VVD-s politikust és a választásokon másodikként befutó baloldali liberális párt, a 23 parlamenti mandátumot szerző Demokraták 66 (D66) képviselőjét, Kajsa Ollongrent, hogy térképezzék fel a JA21-gyel való koalíció lehetőségét a parlamenti többség biztosításához.

A JA21 pártformációt tavaly alapította Joost Eerdmans és Annabel Nanninga, miután kiléptek a Thierry Baudet nevével fémjelzett Fórum a Demokráciáért konzervatív pártból. A JA21 a holland parlament alsóházának 150 székéből 3 helyet foglalhat el. A párt önmagát konzervatív-liberálisként jellemzi, a párt tagjai egyebek között euroszkeptikusok, és ellenzik a muszlimok bevándorlását.

Rutte hétfőn arról is beszélt, hogy mindenekelőtt a választásokon negyedik helyet szerző Kereszténydemokrata Tömörüléssel (CDA) lépne koalícióra, és a szigorú protestáns elveket valló Keresztény Unió (CU) pártjával is szívesen működne újra együtt. Amennyiben e két párt csatlakozik a kormányépítéshez, akkor ugyanazokkal a pártokkal megismétlődhet a választások előtti négypárti koalíció. A kormányalakításhoz a holland törvények szerint legalább 76 képviselői mandátumra van szükség, a CDA 19, a CU pedig 5 helyet nyert az alsóházban.

A főbb pártok mindegyike határozottan kizárta a harmadik legtöbb mandátumot szerző, radikális jobboldali Szabadságpárttal (PVV) kötendő koalíció lehetőségét.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek