Holubovszka: 30 millió ukrán is megfertőződhet

Olga Holubovszka professzor, a Bogomolec Egyetem fertőző betegségek tanszékének vezetője az obozrevatel.com oldalán megjelent interjúban fejtette ki, milyen tragikus fejleményei lehetnek Ukrajnában a világjárványnak.

Holubovszka állítása szerint az ország régióiban felkészültek ugyan a koronavírus terjedésére, meghatározott számú, gondosan elkülönített kórterem áll rendelkezésre a betegek számára. Ám félő, hogy mindez kevés lesz arra, hogy minden beteget elhelyezzenek, és megfelelő gyógykezelésben részesítsenek.

A várható legrosszabb forgatókönyv szerint az ukrán lakosság 80 százaléka fog megfertőződni, ami mintegy 30 milliós nagyságrendű szám. Ezek 80 százaléka viszonylag könnyen átvészeli majd a betegséget, és csak 20 százalékuk, vagyis 6 milliónyi szorulhat kórházi ellátásra. Közülük másfél-kétmilliónyian kerülhetnek válságos állapotba.

A professzor reméli, erre nem kerül sor. Aggódik a miatt, hogy elfogynak a bevethető orvosok. Miközben az olaszok, spanyolok visszahívják és csatasorba állítják a nyugdíjas doktorokat, Ukrajnában ez aligha lehetséges. Már csak azért sem fognak visszatérni, mert egy temetés tízszer annyiba kerül, mint egy ukrán orvos egyhavi nyugdíja.

Forrás: obozrevatel/KÁRPÁTHÍR


Hasonló cikkek