Hópelyhek az eddigi legnagyobb felbontású fotókon

Rejtett jeges szépségek.

A hópelyhek a természet egyik legapróbb csodái. Az apró, törékeny jeges kis pelyhek között nem találni két egyformát. Megörökítésük különleges fotózási technikát igényel, mivel hő és értintés hatására könnyen elvesztik formájukat. Nathan Myhrvold kifejlesztett egy olyan technikát, amellyel a létező legnagyobb felbontásban lehet a hópelyheket lefotózni.

Myhrvold a Microsoft egykori vezérigazgatójaként, a szoftver világot hátrahagyva vált ismert ételfotóssá. A Modernist Cuisine alapítóját, több éves tudományos és fotós tapasztalata segítette a célnak megfelelő kamera megépítésében. „A víz hitetlenül ismerős mindegyikünk számra, azonban meglehetősen ismeretlen, ha másfajta nézetből látjuk. A hópelyhek bonyolult szépsége kristályszerkezetükből fakad, amely közvetlenül tükrözi vissza a vízmolekula mikroszkopikus aspektusait.”

Ahhoz, hogy a hópelyhek minél hosszabb ideig érintetlenek maradjanak, Myhrvold a kamerát hűtési fokozattal is ellátta. A mikroszkopikus nagyítású lencsékhez gyorsan villogó LED lámpákat választott, amelyek kiküszöbölik a hőátadást, és rezgéseket. Az egész készülék, amely már magába foglalja a mesterséges zafír lencsét, szénszálból készült, amely extrém hőmérsékleten sem változtatja méretét. A fotók 500 mikroszekundumos záridővel készültek.

A hópelyhek fotózásához a megfelelő helyszín kiválasztása az egyik legnehezebb feladat. A szél, a nedvesség és páratartalom mellett a hőmérséklet az egyik fő tényező, amit figyelembe kell venni. Melegebb hőmérsékleten a hópelyhek összegyűlnek, hidegebb hőmérsékleten viszont kiszáradnak. Myhrvold fotóit kanada északnyugati területein készítette, meglátása szerint a legszebb hópelyhek -26 és -29 °C között alakulnak ki.

Kultúra | Pannonhirnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek