Hordozott babák – vissza a múltba

Napjainkban egyre inkább divatos különféle babahordozókba tenni már az egészen pici csecsemőket  is. Ezt kívánja a praktikum – és a gyermek testi-lelki fejlődése szempontjából is előnyös ez a megoldás. Lássuk csak, miért is?

Kutatásokkal igazolt tény ma már- amit az ősi asszonyok is tudtak – hogy a babahordozás több okból is indokolt lehet: praktikus és érzelmi-pszichológiai megfontolásból is érdemes e módszerrel szállítani a pici babát. Ezt érthetjük mind a picire, mind a hordozó szülőre, hiszen a korai kötődés kialakításában is fontos szerepe van a testközelségnek.

Babahordozás: trendi és hasznos

Számos előnnyel jár, ha gyermekünket magunkra erősítjük.

A hordozott kisbabának megadatik a folyamatos testkontaktus az édesanyjával – vagy éppen az apukájával, hiszen manapság egyre több kispapát is látni a hátán vagy a mellkasán, a kabátja alá rejtett babával sétálva. Ez megadja számukra a szükséges biztonságérzetet.

Ha kisbabánk súlya elmarad a szokásostól, mert esetleg koraszülött volt, akkor különösen ajánlott, hogy minél többet legyen a mellkasunkon (a bőr-bőr kontaktus persze ilyenkor a legjobb), mert ezzel a tüdeje és a szíve is jobban fejlődhet és így hamarabb felzárkózhat kortársaihoz a baba.

Értelmi fejődés szempontjából is jó ez, hiszen a babák a hordozóból a világot fölülről látják és tanulják, az ingerek szemből érkeznek feléjük, a szükségleteik jelzéséhez nem kell sírniuk, elég finomabb jelekkel kifejezniük őket. Ettől válnak nyugodt, békés gyermekké a hordozott babák. További előny, hogy a gyakori testkontaktus által a fiatal szülők és gyermekük között szoros kötelék alakulhat ki.

Ráadásul nincs az a nyűg, amelyet a babakocsival való macera jelent, szabadon marad a kezünk, és mi magunk is jobban tudunk figyelni a csecsemő minden rezdülésére. Egyszóval, ez a baba és a mama (vagy éppen apukája) számára egyaránt megnyugtató módszer a közlekedésre. Napi ügyeinket, bevásárlásainkat is sokkal egyszerűbben, rugalmasabban intézhetjük babakocsi helyett magunkon hordozva a kicsit. Különösen praktikus, ha már van egy nagyobb, már járni tudó gyermekünk, aki hol sétálni, hol cipelve lenni akar…

babahordozas 2

Különböző hordozótípusok vannak, amelyek közül néhány már az egészen pici baba szállítására is alkalmas. A kialakítás ugyanis teljesen eltérő lehet pár hetes, néhány hónapos, vagy már nagyobb, 1-2 éves kicsi esetében, erre fontos odafigyelni. A legkisebbeket elsősorban babahordozó kendőbe szokták tenni, az ülni tudóknál kenguru vagy mei-tai jellegű fazon jön szóba elsősorban. Amikor a gyerkőc már nagyobb, a gerincünk kímélése érdekében érdemes áttérni a hátizsák típusú hordozóra.

Bármelyik megoldást érezzük magunkhoz a legközelebb állónak, elmondhatjuk, hogy akár a mellkasunkon, akár a hátunkon visszük babánkat, ez mindenképpen javunkra szolgál.

Képek forrása: http://www.becoaustralia.com.au/slide4.jpg,

http://www.truehealthct.com/wp-content/uploads/2012/08/baby-carrier.jpg,

http://i233.photobucket.com/albums/ee159/lintpicker/shopping.jpg


Hasonló cikkek