Hóvirágünnep Alcsúton

A tavasz hírnökei egész mezőket alkotva köszöntik a kikeletet az Alcsúti Arborétumban. Az avarból kandikálnak ki a kis bókoló fehér virágfejecskéikkel a hóvirágok – egyszerre üde és felemelő látvány a hosszú tél után!

A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el. 7 hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg a hóolvadás után, bár az avatatlan szem az apró különbségeket nem is látja a kis virágokban, csak a fehéren pompázó virágmezőt.      A hóvirág 2005 óta védett növény, egyetlen szál természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft.

alcsut1

Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja, 1820-as telepítése József nádor nevéhez fűződik. Ő volt az első Habsburg, aki Magyarországon letelepedve birtokot szerzett, az ő leszármazottjait nevezzük a Habsburgok magyar ágának.

alcsut6

Egyedülálló értéket képvisel az arborétumban a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró, a koros páfrányfenyők, a szépséges magyalok. Ha Etyek felől érkezünk, már előre kapunk egy kis ízelítőt a fa matuzsálemekből: az utat a kétszáz éves, tekintélyes platánsor szegélyezi. Az arborétumban több vízfolyás és egy kis tó is található, benne a hangulatos parányi Klotild-szigettel. Milyen hozzáértésről tanúskodott, hogy már akkor, a XIX. században gondoskodtak a megfelelő öntözés kialakításáról – ma környezetbarát gondolkodásnak neveznénk. Gyerekkert, Medveház, alpesi kert, Csörgedező és Kneipp medence, tornakert, családi állatkert – mind-mind egy aprócska kis attrakció, most még alig éledezve is megejtően. A kihelyezett táblákon a történelmi események krónikáit olvasgatjuk: sok-sok furcsaságot őrizhetnek emlékezetükben a fák, bokrok, virágok a múlt század ötvenes éveiből, a rontásból és pusztulásból…

alcsut5 alcsut4

A hóvirágmező március közepéig kápráztatja el a látogatókat – ha megtehetik, a látogatáshoz válasszanak egy napsütéses hétköznap délelőttöt!

alcsut2

 

 

 

 


Hasonló cikkek