„Hozzák vissza, ha már lenyugodott!” – Horváth Lehel kiakadt a saját tárgyalásán

Hétfőn a bazini Specializált Büntetőbíróságon orvosszakértők mutatták be szakértői jelentésüket a Horváth Lehel és vádlottársa, K. Iván ellen zajló büntetőper soron következő tárgyalási napján.

Maffiavád, 5 gyilkosság, és egy nagy értékre elkövetett lopás – erről szól a Horváth Lehel ellen zajló büntetőper.

A két tanúként beidézett orvosszakértő az egyik áldozat Karika Csaba maradványait vizsgálta meg. Karika sokáig Horváthnak dolgozott, majd 2003 decemberében azután gyilkolta meg a Sátor-féle maffia kivégzőosztaga, hogy a bűnszervezet megbízásából 45 millió koronát (1,5 millió euró) lopott el egy dunaszerdahelyi család banki magántrezorjából. Az áldozat holttestét több, mint 15 év múlva találták csak meg a rendőrök. A gyilkosság elkövetői, Nagy Zsolt és Bugár György, azonban korábban leszögezték, hogy a férfi nem halt meg az ütéstől. Később, a számára előre elkészített gödörnél fojtották meg őt.

Ezt követően a Karika ellen elkövetett gyilkosságban bűnrészességgel vádolt Horváth Lehel tehetett fel kérdéseket a szakértőknek. A vádlott először arra kívánt választ kapni, hogy ha az orvosszakértők jelentése 2020. március 19-én készült el, és rögtön elküldték az illetékes Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek (NAKA), akkor hogy fordulhatott elő, hogy a NAKA csak június végén kapta meg a dokumentumot. Az eljárás szempontjából azonban nem feltétlenül lényeges ez, mert Horváth előzetes letartóztatását a szökés, illetve a bűnismétlés veszélye miatt tartották indokoltnak.

A bíróság nem engedélyezte Horváth számára, hogy bizonyítékként bemutassa a Karika Csaba maradványairól készült fotókat. Álláspontja szerint ugyanis azok egyáltalán nem egyeznek a szakértők által bemutatott fotókkal. Horváth úgy gondolta, hogy az orvosszakértők nem is Karika holttestét boncolták. Olyan vehemens és csillapíthatatlan tiltakozásba kezdett, hogy a szenátus elnöke, Pamela Záleská kivezettette őt a teremből.

Horváth néhány perc múlva visszatérhetett a tárgyalóterembe, majd ragaszkodott ahhoz, hogy az illegális sírnál készült felvételeken nem ugyanaz a test látható, amely a boncasztalnál készült fotódokumentáción szerepel. Hozzátette azt is, hogy a helyszínen hiányos csontozatú maradványokat dokumentáltak, míg a boncoláskor egy majdnem hiánytalan csontvázat vizsgáltak a szakértők.

A tárgyalássorozat bizonyítási szakasza még nem ért véget. Október 5-én, kedden pszichológus szakértők kihallgatásával folytatódik az eljárás.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek