Hungarikum lehet a kőtés , a kurta szoknyás falvak viselete …

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága megvitatta a külhoni magyarság értéktárába történő felvételhez benyújtott javaslatokat. Mivel a vonatkozó törvény értelmében a szakbizottság tagja tehet javaslatokat önmaga, illetve más magánszemély, közösség vagy szervezet felkérésére, Farkas Iván élt is a lehetőséggel.
A szakbizottság véleményezi a javaslatokat, majd továbbítja azokat a magyar Vidékfejlesztési Minisztériumba, ahol az illetékesek végérvényesen döntenek arról, hogy a javaslatból válhat-e hungarikum, vagy sem, nyilatkozta lapunknak az MKP gazdaságpolitikai alelnöke. Farkas Iván saját ötleteit és más szervezet kezdeményezését továbbítva a következő hat javaslatot nyújtotta be: Kurtaszoknyás falvak népviselete és hagyományőrzése, a deáki római katolikus templom, a bényi rotunda és a kéttornyú templom, a kőtés (búzacsíramálé), a pozsonyi kifli és a paprikás kattancs (kalácsfajta).
A javaslattétel benyújtása és fogadása folyamatos, várja hát a további javaslatokat, magánszemélyektől, közösségektől és szervezetektől egyaránt az MKP központi irodájába (811 05 BA, Čajakova 8) vagy személyesen Farkas Iván (farkasivan@mkp.sk), illetve Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke (orypeter@mkp.sk). Ők ketten képviselik a felvidéki magyarságot a MÁÉRT gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottságában. Az alábbi témakörökben javasolhatnak:

 agrár- és élelmiszergazdaság

 egészség és életmód

 épített környezet

 ipari és műszaki megoldások

 kulturális örökség

 sport

 természeti környezet

 turizmus és vendéglátás


Hasonló cikkek