Hungarikummá válhat a tiszai halászlé

A Hungarikum Bizottság által meghatározott nemzeti értéktárba került a tiszai halászlé – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen, a község önkormányzata és a Derzsi Szabadidős Egyesület által szervezett VIII. Kárásznapon.

A földművelésügyi miniszter elmondta a rendezvényen: bízik abban, hogy a tiszai halászlé hamarosan a hungarikumok sorába is emelkedhet és még inkább gyarapítja azon ételek sorát, amelyek sok érdeklődőt, turistát vonzanak a Tisza-tóhoz és környékére. 

Fazekas Sándor a  tiszai halászlé egyedülállóságáról hangoztatta véleményét, mely azért is védendő érték, mert a magyar életérzés, identitás része.

A Tisza-tó és vidéke több figyelmet érdemel

Fazekas Sándor, aki  a pénteken a Tisza-tavi kerékpártúrával kezdődött “Természet Operaháza” nevű fesztiválnak is védnöke volt, annak pénteki megnyitóján arról beszélt: az a cél, hogy a Tisza-tó és vidéke kerüljön fel az ország kulturális, művészeti turizmusának térképére, legyen gazdagabb a nyári programválaszték.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere felhívta a figyelmet a Tisza-tó páratlan természeti adottságaira: a változatos kikapcsolódási lehetőségeket a minőségi kultúrával, az egészséges életmóddal és a környezettudatossággal kapcsolhatják össze az ide látogatók.

A fesztivál küldetése a Tisza-tavi régió településeinek gazdasági fellendítése a turisztika és az azt segítő kulturális rendezvények által, három nap alatt 320 művész 26 koncertet ad.

A halfogyasztás egészséges: a kormány is erre buzdít

Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat és feleannyi volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében. Magyarországon, ahol a halálesetek több mint felének a hátterében szív- és keringési betegség áll, ez a tény különösen fontos.

A fentiekkel összefüggésben, a kormány kiemelt célja a fejenkénti éves halfogyasztás növelése, a halgazdálkodást, a hal védelmét középpontba állító szemléletváltás és a Magyarországon őshonos halfajok visszatelepítése. Ezért is indult ezzel kapcsolatosan tavaly novemberben kampány “Kapj rá!” címmel a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a halételek sokféleségének és változatos ízvilágának megismertetésére.

A magyarországi halfogyasztás 20 százalékkal emelkedett 2000 óta, és az a cél, hogy 2023-ra újabb 20 százalékkal emelkedjen.

Tihanyi-Konda Szilvia

 

Forrás:  MTI

Kép forrása: http://www.portfolio.hu


Hasonló cikkek