Hurrá, nyaralunk! – De mi legyen a kutyával?

A felhőtlen családi kikapcsolódáshoz sokan magukkal viszik apró termetű kedvencüket, ám mások ezt nem biztos, hogy meg tudják tenni. Mit tehetünk, ha háziállatainkat biztonságban szeretnénk tudni, amíg mi távol vagyunk az otthonunktól?

Ha elutazunk, nem egyszerű a döntés, hogy magunkkal vigyük-e ölebünket, cicánkat, esetleg a papagájt. Az utazás kényelmetlen és kellemetlen lehet az állat számára is, ha külföldre megyünk, sok egészségügyi követelménynek is eleget kell tenni.

cat_travel

Ha belföldön töltjük a szünidőt

Vidéki kempingezés, hegyvidéki túrázás, kirándulás még a kedvencünk számára is élvezetes lehet. Természetesen fontos, hogy ilyenkor legyen nálunk szükséges felszerelés tüskék vagy kullancsok eltávolításához.

Ha valaki a Balaton környékén tervezi eltölteni a szünidő egy részét, örömmel üdvözölheti egyes önkormányzatok kutyafürdető helyek létesítésre tett igyekezetét. Fonyódon és Balatonbogláron például külön partszakaszt jelöltek ki erre a célra.

Tihanyi-kutyas-strand-balatontipp-hu-gyorffyarpad2

Kire bízzuk, ha kedvencünk nélkül indulunk nyaralni?

Sok esetben megoldás lehet, hogy egy jó ismerősre bízzuk az otthon maradt állatok etetését, esetleg egy időre oda is költöztethetjük a jószágot a bevállalós baráthoz, szomszédhoz, rokonhoz. Ez esetben fontos, hogy legyenek vele a megszokott játékai, itató-etető edénykéje, alvós kosara, vagy legalább egy ismerős illatú rongydarab, ami az otthonára emlékezteti.

Amennyiben egyáltalán nincs kire bízzuk állatunkat, de mégsem vihetjük magunkkal, jó megoldás lehet egy kutyapanzió, ahol gondos és szakszerű ellátást kapnak az állatok. (Ilyen esetben is vigyük vele a holmijait: rongydarab, játékok, stb.)  Ilyenkor szükség lehet a kutya oltási, féregtelenítési papírjaira, és ez a megoldás pénzbe is kerül, de legalább biztosak lehetünk abban, hogy jó kezekbe adjuk kedvencünket. Így nyugodtan bízhatunk abban, hogy amíg mi kellemesen töltjük a nyaralásunkat, kutyánk, macskánk vagy éppen tengerimalacunk is gondos ellátásban részesül.

Legyünk előrelátók!

Nyáron sajnos az elhagyott vagy elkóborolt állatok száma is megszaporodik. Ezért akár együtt utazunk a négylábúval, akár otthon hagyjuk, fordítsunk gondot arra, hogy legyen a nyakában egy biléta vagy a nyakörvére rögzítve egy vízhatlan anyagba csomagolt cetli a címünkkel, elérhetőségünkkel.

Utazás közben, ha megállunk autónkkal, sose hagyjuk magára sokáig az állatot a felforrósodott járműben – és akkor is legyen nyitva az ablak! – , gyakran adjunk neki inni és többször is álljunk meg, hogy egy kicsit megsétáltassuk. (De ne forró betonon vagy aszfalton, mert az érzékeny talpak megsérülhetnek.)

Mindig ügyeljünk kis kedvencünk megnövekedett ivóvíz igényére illetve a víz megfelelő hőmérsékletére, valamint nagyon fontos, hogy mindig próbáljunk árnyékot biztosítani a számára is.

Tihanyi-Konda Szilvia

Képek forrásai:

http://www.maxizoo.ie, http://www.balatontipp.hu, http://petnewsandviews.com


Hasonló cikkek