Húsvéthétfő – Emmausz-járás Bólyban

Ha húsvéthétfő elérkezik, mindenki biztos lehet abban, hogy Bólyban megtelnek a pincesoron a présházak, megkezdődik az Emmausz-járás.

Húsvéthétfői Emmausz-járás Bólyban
Húsvéthétfői Emmausz-járás Bólyban

 Ebéd után ugyanis a családok összekészítik az ünnepre készült ínyencségeket – sonkát, főtt tojást, tormát, ünnepi süteményeket – s ezekkel kimennek a présházakhoz. Az Emmausz-járás a baranyai kisvárosban élő német nemzetiség mintegy 100 éve élő húsvéthétfői néphagyománya.

 Az évről, évre megrendezett népszokás azt a bibliai történetet eleveníti meg, amikor a feltámadt Jézus megjelenik a tanítványainak, akik először nem ismerik őt föl, elbeszélgetnek vele, majd Emmauszba érve vacsorára hívják, akik ott döbbennek rá ki is volt a társuk az oda vezető úton.

 A hagyományt a török idők alatt elnéptelenedett faluba a 18. század folyamán betelepített német nemzetiségű lakosság alakította ki, akik egyben a szőlőművelést is meghonosították itt. A szokás kialakulásában nagy szerepet játszott, hogy a szőlőhegyek által körülvett központi részen a mélyen vallásos katolikus bólyiak Kálvária-kápolnát állítottak, ahol plébánosuk szívesen tartotta a húsvéthétfői misét, ami után hazafele a férfiak betértek a közeli présházakba, hogy egymás borát megkóstolják. S, hogy az asszonyok és gyerekek ne várják őket hiába haza, életre hívták az Emmausz-járást, mert így az egész család részt vehetett a vendégeskedésben.

 

 


Hasonló cikkek