Húsvétolás Matyóföldön

Idén is két napos lesz a vigasság Mezőkövesd Hadas városrészében, ahol már tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Matyó Húsvét.

A húsvéti szokásokat és népi mesterségeket bemutató folklórprogramok a Matyó Múzeumban kezdődtek március 23-án, itt egy időszaki kiállítás nyílt gömöri hímes tojásokból. A nagyszombati szertartásra és feltámadási körmenetre a Szent László-templomban került sor, vasárnap és hétfőn pedig a Hadasban várja számtalan különlegesség a látogatókat.

Lesz gyerekprogram, tojásfestő bemutató, tojáskeresés, de lehet kóstolni jellegzetes kövesdi ételeket, és együtt ropni a táncot a Matyó Néptáncegyüttessel. Az idei rendezvény újdonsága, hogy két operett-előadó is fellép: Oszvald Marika és Tihanyi Tóth Csaba szórakoztatja a közönséget.

A hagyományoknak megfelelően most is beöltöznek a fiúk és a lányok matyó-hímzéses ruhákba, hétfőn pedig a legények egy-egy vödör vízzel locsolják meg a leányokat. A Gépmúzeumban kovácsversenyt rendeznek, de lesznek gépbemutatók, sőt állatokat is lehet simogatni. A mezőkövesdi múzeumok és kiállítóházak a húsvéti hétvégén egész nap nyitva tartanak.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: MTI-fotó/ Komka Péter


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek