Huszonegyedik alkalommal tisztelegtek Rákóczi fejedelem előtt

„Magyarország viharos történelmének századaiban szabadságharcok sorát vívta meg. Újra meg újra ki kellett mondanunk, vissza kellett szereznünk, meg kellett vívnunk a szabadságot.

Számon tartjuk és megidézzük a hőseit. Mindannyiunkban megmozdul valami, ha szélnek feszülnek 1848 és 1956 nemzeti lobogói, ha kimondjuk II. Rákóczi Ferenc nevét. Ez a név a magyar nép hagyományaiban több mint három évszázada élteti szabadságvágyunkat, erősíti nemzeti önbecsülésünket” – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Nagy Csaba, a Rákóczi szövetség Oroszlányi Szervezetének és Milleniumi Alapítványának elnöke szombat délután a majki Kamalduli Műemlékegyüttes udvarán megjelenteket, majd így folytatta: Most itt, ebben a csodálatos majki műemlékegyüttesben felvidéki és Franciaországban élő kedves magyar honfitársainkkal karöltve együtt emlékezhetünk. Az esemény aktualitását II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulója, a bécsújhelyi börtönből való szökésének, és onnan Lengyelországba menekülésének 315. évfordulója, valamint a szatmári békekötés és a majtényi fegyverletétel 305. évfordulója adja.

 

12799242_1840209316206314_2058442442144139752_n-1

 

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere beszédében azt emelte ki, hogy az egység megteremtésének gondolata és kivitelezése az egyik legnagyobb tett, amit a fejedelem jó időben ismert fel és valósított meg. És ennek az egységnek az eredménye, hogy 313 évvel ezelőtt a Vereckei-hágónál belépett az országba, és kezdetét vette a szabadságharc. Rákóczi sikeresen valósította meg elképzeléseit, hogy a haza minden erejét a hőn áhított cél elérésére összpontosítsa, azaz a szabadság, a függetlenség kivívására. A nemzeti egységből kiszűrt minden ellenségeskedést, széthúzást. Azt gondolom, érdemes napjainkban is elgondolkodni szellemi hagyatékának tanulságain – fogalmazott a városvezető.

A rendezvényen részt vett Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője, aki a megye hagyományápolásáról, valamint a fejedelem életét bemutató kiállításokról, rendezvényekről szólt. Török Alfréd, a Csemadok lévai járási elnöke a felvidéki magyarság létszámfogyatkozását emelte ki beszédében, majd felidézte, hogy 1989-ben milyen hittel várták a rendszerváltozást.

– A szabadság és a demokrácia kiteljesedésében bíztunk. Azt gondoltuk naivan, hogy vége a harcnak, mindenki teheti a dolgát, ápolhatja kultúráját, nevelheti, gyarapíthatja családját, minden korlátozás nélkül. Nagyon rövid idő alatt rájöttünk, hogy ez nem így van – mondta.

Az ünnepséget Nagy Roland szavalata, Koczka Andrea népdalénekes, Kónya István lantművész és a nagykéri tárogatós előadása színesítette, majd az esemény befejezéseként a jelenlévő szervezetek és vendégek elhelyezték a tisztelet és emlékezés virágait a Rákóczi emléktáblánál. A koszorúzók között ott volt Szinyei Melinda, a párizsi Magyarház Egyesület elnöke is.


Hasonló cikkek