I. János Károly volt spanyol király visszavonult a közéleti szerepléstől

Visszavonult a közéleti szerepvállalástól I. János Károly volt spanyol király vasárnap, aki napra pontosan öt évvel ezelőtt mondott le a trónról fia, Fülöp javára.

A királyi ház közleménye szerint a 81 esztendős egykori uralkodó épp az évforduló alkalmából hozta meg ezt a döntést, amelyről levélben tájékoztatta utódját. “Úgy hiszem, elérkezett a pillanat, hogy egy új fejezetet nyissak az életemben” – olvasható a nyilvánosan közzétett dokumentumban, amelyből kiderült: 80. születésnapja, vagyis tavaly január óta érlelődött benne a visszavonulás gondolata.

I. János Károly 1975. november 22-én lépett trónra, mindössze két nappal azután, hogy a spanyol államot 36 éven át irányító diktátor, Francisco Franco tábornok meghalt.

Noha trónra kerülését maga a diktátor készítette elő, a diktatúrát követő demokratikus politikai átmenetben a király fontos szerepet játszott. Az 1978-ban megszületett új demokratikus alkotmány jelképesen ugyan, de a demokrácia és az alkotmány őrzőjévé tette.

I. János Károly népszerűsége évtizedeken át szinte töretlen volt, ám a 2008-ban kezdődött, és Spanyolországot különösen erősen sújtó gazdasági krízis idején a spanyolok bizalma megrendült benne. Egyebek mellett szemére vetették, hogy az ország problémái ellenére folytatta költekező életmódját, és bírálták nehezen átlátható vagyona miatt is. Tovább rontott a helyzeten, hogy Krisztina hercegnő és férje korrupciós botrányba keveredett. Inaki Urdangarint azóta öt év tíz hónapos börtönbüntetésre ítélték közpénzek elsikkasztása miatt. Krisztinát viszont felmentették a vádak alól.

A legjobbakat kívánom Spanyolországnak, amelynek egész életemet szenteltem, amelynek szolgálatába állítottam minden képességemet, lelkesedésemet és hitemet” – mondta I. János Károly öt évvel ezelőtt, amikor televíziós beszédében bejelentette távozását. Hangsúlyozta, hogy úgy gondolja, fia “a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül“.

A spanyol monarchia megítélése már VI. Fülöp uralkodásának legelső évében jelentősen javult, és azóta sem változott. Köszönhetően például olyan intézkedéseknek mint a királyi család “fizetésének” csökkentése, az uralkodóház költségvetésének és szerződéseinek átláthatóvá tétele. Az új király megtiltotta továbbá az olyan, nagy értékű ajándékok elfogadását a királyi család tagjai számára, amelyek kompromittálhatják őket.

I. János Károly visszavonulása alkalmából nem rendeztek hivatalos ünnepséget vagy megemlékezést. A volt király ezen a napon egy bikaviadalon vett rész Aranjuezben, ahol idén a helyi aréna 200 éves fennállását ünneplik.


Hasonló cikkek