Idén 4,6 százalékkal növekedhet a világgazdaság

Sok csőd várható világszerte, de valószínűleg a magyar cégek megússzák ezt.

A globális gazdaság az idén 4,6 százalékkal, 2022-ben 3,8 százalékkal nőhet feltéve, hogy nem jelenik meg olyan vírusmutáció, amely ellen a jelenlegi oltások nem nyújtanak védelmet – közölte legújabb előrejelzésében az Euler Hermes hitelbiztosító az MTI-vel szerdán. A sajtóközleményben kiemelték: a legnagyobb kockázatot a kilátásokra a vállalatok likviditási helyzete jelenti.

A „koronazombik”, vagyis azok a vállalatok, amelyeket felszínen tartottak a kormányzati intézkedések, 2021 második felétől nagy számban fognak csődöt jelenteni – jelezték. A negatív trend 2022-ig folytatódik, amikor 27 százalékkal több vállalat juthat csődbe, mint a járvány előtt – tették hozzá, utalva arra, hogy Magyarország a 18 százalékos várható adattal a jobban teljesítő országok között lehet.

Merész István, az Euler Hermes országigazgatója a közleményben ismertette, hogy 2020-ban minden huszadik órában jelentett be valamilyen nagyvállalat fizetésképtelenséget globális szinten. A hitelbiztosító várakozásai szerint az év közepére a világ lakosságának átoltottsága eléri azt a szintet, amely után már komolyabb korlátozó intézkedésekre nem lesz szükség, így a gazdasági élet gyors normalizálódásával lehet számolni.

Ami egyes gazdasági szektorok teljesítményét illeti, a járvány szinte érintetlenül hagyta az élelmiszer-kiskereskedelmet, a gyógyszeripart és az agrárszektoron belül az élelmiszertermelést – ismertették. A visszaesést elszenvedő iparágak közül leggyorsabban, már 2021 első felében az információtechnológia, a vegyipar, a gépgyártás és az építőipar áll helyre – tették hozzá. A Magyarország számára legfontosabb turizmus és vendéglátás, illetve az autógyártás és az autóipari beszállítói szektorok helyzete a hitelbiztosító szerint majd csak 2022-ben normalizálódik.

A hitelbiztosító azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy készüljenek fel a késedelmes fizetésekre például a bevételek monitorozásával és hatékony kintlévőség-kezeléssel.

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek