Idén a Covid-igazolvány mentheti meg a turizmust

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ha idővel be is indul a turizmus, a külföldi üdülőhelyekre a személyi igazolvány és az útlevél már nem lesz elég. A szlovák külügyminisztérium szerint a jövőben várhatóan már csak Covid-igazolvánnyal lehet átlépni az államhatárokat.

A Covid-tanúsítvány egy mobilban tárolt QR-kód lenne, amely a negatív teszteredményt tanúsítaná, vagy azt, hogy az adott személy már átesett a Covid-19-betegségen, vagy pedig megkapta a védőoltást.” – jelentette be Martin Klus külügyi államtitkár. A QR-kódot a határokon szkennelnék be, ezt követően egy fényszignál jelezné, hogy az adott személy beléphet-e az adott országba, vagy sem. A tanúsítványhoz tartozna egy biometrikus fénykép is, hogy ne lehessen visszaélni az eszközzel.

Martin Klus külügyi államtitkár
Martin Klus szlovák külügyi államtitkár

Az államtitkár szerint bizonyos légitársaságok már jelezték, hogy automatikusan elfogadnák az ilyen tanúsítványokat. Azok, akiknek nincs okostelefonjuk, papíron kapnák meg a QR-kódot. Probléma lehet viszont a személyes adatok védelme. „Az ingázókra már eddig is több kivétel vonatkozott. A tárgyalások jelenlegi fázisában pedig egyik uniós tagország sem jelezte, hogy az ingázók számára is kötelezővé tennék a Covid-tanúsítványt” – nyilatkozta  Klus.

A külügyminisztérium szerint a nem uniós tagországokból érkezőkre, vagyis például az ukrán és szerb vendégmunkásokra már most is szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az uniós tagországokból származókra.

Forrás: ujszo.com, TASR

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek