Idén határon túlra is ellátogat a Mozaik Múzeumtúra

Közel száz határon túli, magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumot ismerhetnek meg az érdeklődők.

A magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező, határon túli múzeumokra és kiállítóhelyekre fókuszál idén a Mozaik Múzeumtúra – közölték a szervezők az MTI-vel. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által koordinált, a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével megvalósuló múzeum-népszerűsítő program 2020-2021-es évadjának középpontjában emellett a nemzeti összetartozás évéhez kapcsolódó, határon innen és túli múzeumi programok, kiállítások népszerűsítése áll.

A Mozaik Múzeumtúra már a kezdetektől igyekezett bevonni a határon túli múzeumokat és diákokat: 500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében című kiadványunkba kilencven határon túli, magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumot válogattak be, amelyek számára különböző rendezvényeiken bemutatkozási lehetőséget is adtak, valamint egy alkalommal iskolai edukációs programjukkal határon túli magyar általános iskolába is ellátogattak – emlékeztettek a Mozaik Múzeumtúra szervezői közleményükben.

Mint hozzátették, az idei évtől kezdve az együttműködést még szorosabbra szeretnék fűzni. Ennek érdekében számos muzeális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, amelyek közül már több mint harminc ausztriai, romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai intézmény csatlakozott a programhoz. A múzeumok mellett a Mozaik Múzeumtúra fontos stratégiai partnerekkel is gyarapodott számos szomszédos országbeli magyar kulturális és oktatási intézet, szervezet csatlakozása révén.

A csatlakozó múzeumok bemutatkozó oldalai folyamatosan kerülnek fel a Mozaik Múzeumtúra központi weboldalának (www.virtualismozaikmuzeumtura.hu) Kiállítóhelyek menüpontja alá, de a programba további múzeumok és szervezetek is jelentkezhetnek az info@mozaikmuzeumtura.hu e-mail címen – közölték a szervezők.

 

Kultúra | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek