Idén is hangsúlyos lesz a fecskevédelem

A tavasz beköszöntével megérkeznek a fecskék is. Az első egyedek márciusra várhatók, de áprilisban már többen lesznek. Ám mostanság a lakosság  egyre nagyobb szerepet játszik a fecskevédelem 

Közös összefogásra és odafigyelésre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Hiszen a fecskék védett madarak. De mindennek ellenére folyamatosan csökken a számuk. Az elmúlt 20-25 évben 50%-kal lettek kevesebben. Ezért a fecskepopulációk védelme különösen fontos. Mivel számuk fogyatkozik, és egyre nehezebben találnak fészkelő helyet, segíteni kell őket a túlélésben. Erre jók a műfészkek, amik a természetes fészkekhez hasonlóan ártalmatlan anyagból készülnek és strapabírók.

Orbán Zoltán a Természetvédelmi Egyesület titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem késő kihelyezni a műfészkeket. De emellett nélkülözhetetlen volna megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, valamint felszerelni a fecskepelenkákat.

Költési időszakban, november 1. és március 31. között engedély birtokában természetesen el lehet távolítani az épületszigetelések, nyílászárócserék útjában lévő fészkeket. Hogyha azonban április elseje után fészekleverést tapasztalunk, akkor be kell jelenteni ezeket az eseteket a megyei kormányhivatalhoz, hogy a hatóság eljárjon az ügyben – fejtette ki a szakember.

Tavaly jól teljesített Csongrád-Csanád megye

Országos szinten is védik a fecskéket, hiszen nem elég csak egy-egy jóakaró megmozdulás. De a tavalyi évben megyeszerte is figyelmesek voltak a lakosok. Makón közösségi felajánlásnak köszönhetően helyezhettek ki műfészkeket. Erről akkor mi is beszámoltunk.

Más településeken is hallhattunk jó hírekről. Volt, ahol iskolások mentettek fecskét, és elvitték a legközelebbi állatmentő állomásra. Ugyanakkor idén sem szabad hátradőlni. Ugyanis számos fórumon tájékoztattak már arról, hogy ha sérült fecskét vagy más madarat veszünk észre, mindenképpen tájékoztassuk erről a legközelebbi állatvédelmi egyesületet vagy állatkertet. Madármentéssel kapcsolatban például a Szegedi Vadasparkhoz is fordulhatunk.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek