Idén is lesz Pozsonyi Magyar Kulturális Hét

Az idei évben is megszervezi a Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége a Pozsonyi Magyar Kulturális Hetet. A Pozsonyi Magyar Intézet és a Nagykövetség 2014-ben először szervezte meg a Több mint szomszéd elnevezésű rendezvényt.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Hét célja, hogy közelebb hozza a szlovákokhoz a magyar kultúrát. A június 6-án kezdődő rendezvényen számos koncert, kiállítások, gyermek programok várják az érdeklődőket.

Az elmúlt ezer év történelme a nyelvi különbségek ellenére is összeköti a két nemzetet. A sajtó képviselőit Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország Pozsonyi nagykövete és Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója tájékoztatta a Kulturális Hétről, amely az idei évben is színes, érdekes programokat kínál. A nagykövet kiemelte: az idei évben van Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója, ebből az alkalomból ünnepi szentmisén emlékeznek meg a püspökről, melyet Stanislav Zvolenský Pozsony Főegyházmegye érseke és Veres András a Szombathelyi Egyházmegye püspöke celebrálnak június 6-án 17,00 órától a Szent Márton-dómban. A szentmise után a dómban a Capella Cantorum Énekegyüttes reneszánsz kórushangversenyt ad.

A program június 7-én, kedden a Pozsonyi Magyar Intézet (Palisády 54) épületében folytatódik délelőtt 10 órától A békakirály című darabbal. A gyerekeknek szóló bábjátékot a Dvorák & Patka Színház adja elő. Ugyan ez nap, délután 5 órakor nyílik meg Orosz István Paradoxonometria című kiállítása a Pozsonyi Magyar Intézetben. A kiállítás megnyitó után a Dusík családot ismerheti meg a nagyérdemű. Dusík Gábor zeneszerző és Dusík Anikó egyetemi oktató, valamint három gyermekük példacsalád is lehetne. Szlovák környezetben is sikeresek, miközben megtartják magyarságukat is.

Június 8-én a Zichy-palotában (Ventúr utca 9) Farkas Ádám műveiből nyílik kiállítás. Ugyanez nap este 7 órától lép fel az ExperiDance az Istropolisban. Az Ezeregyév című darab az elmúlt ezer év történéseit mutatja be, 21 táncképben.

Június 9-én, csütörtökön 9,45-től a nagykövetség Nyerges utcai épületének nagytermében a Visegrádi együttműködés 25 évéről tartanak konferenciát. A rendezvényre meghívták az alapító tagokat, akik a rendszerváltás hajnalán fontosnak tartották a Visegrádi országok szövetségét.

Aknay János A földi és az égi szféra között című kiállítást a Pozsonyi Városi Galériában (Pálfy palota, Úri u. 19 – Panská ul. 19.) június 9-én este 6 órakor nyitják meg.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Hétnek számos kísérő rendezvény lesz. A Magyar Filmnapok június 6-8 között a Mladosť Filmszínházban lesz. A magyar alkotásokat angol felirattal, szimultán tolmácsolással vetítik. Bemutatják a Swing, a Hajnali láz, a Szerdai gyerek, a Köszönöm jól, a Mancs és a Víkend című filmeket.

A Hviezdoslav téren június 10-étől a szabadtéri színpadon koncertekkel várják az érdeklődőket. Fellép többek között „Hangya” Hundzsa István és az Alldevils, a Pannonia Allstarts Ska Orchestra – Paso, Peter Šrámek és zenekara szórakoztatja a közönséget.

Június 11-én, szombaton 25 Éves a V4 – Visegrádi Kulturális Napot tartanak. Délután 3 órától fellép a szlovák Kremienok gyermek folklór együttes, utánuk a lenygel Bartosz Dworak Jazz Quartet-et láthatjuk a színpadon. 5 órától a csehországi Dúbravěnka, majd Korpás Éva népdalénekes és zenekara lépnek színpadra. Este 8 után a Visegrad Jazz Quartet ad koncertet, melyben fellép a lengyel Kuba Stankiewicz, a szlovák Matúš Jakubčič, a cseh Tomáš Baroš és a magyar Tálas Áron.

A sétatéren vasárnap zárulnak a programok. Délután négytől fellép a Daniel Balázs – Boogie Woogie Trió & Pleszkán Écska énekesnő. Utánuk a Tzomet zenekar, majd az Esszencia zenekar.

Június 10. és 12.-e között a Magyar Turizmus Zrt. sátrában Magyarország sokszínű és élménybeli turisztikai kínálatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A sátorban látogatók a fürdők jótékony hatását is megismerhetik.

A fesztivál ideje alatt, csütörtöktől vasárnapig a magyar ízek utcáján magyaros ételeket és italokat kóstolhatnak a sétatéri (Hviezdoslav tér) standokon.

Június 13-án, hétfőn este 7-kor lép fel Bogdányi Gergely zongoraművész a Szlovák Rádió hangversenytermében. A Kulturális Hét ezzel a rendezvénnyel zárul majd. Bogdányi saját fejlesztésű zongorát készített, mely strapabíró és Magyarországon csoda zongoraként emlegetik.

A Kulturális Hét minden rendezvénye ingyenes, kivéve az ExperiDance bemutatóját, melyre a jegyeket a Tiketportál árusítja.

A rendezvény médiapartnere a Szabad Újság.

Neszméri Tünde kép: a szerző

 


Hasonló cikkek