Idén is nőnek a szlovákiai lakásárak

A lakásárak növekedését a járványhelyzet idei első negyedéves látványos romlása sem akasztotta meg. Épp ellenkezőleg, a lakóingatlanok több mint 15%-kal drágultak az egy évvel korábbihoz képest, miközben a legnagyobb drágulást ezúttal Nyitra és Trencsén megyében mérték.

A járványhelyzet megakasztotta a lakásépítést, így az elkövetkező időszakban a lakóingatlanok további drágulása várható.

„A lakóingatlanok ára az első negyedévben 15,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben ezúttal az ország összes régiójában drágulást mértünk” – nyilatkozta Roman Vrbovský, a szlovák jegybank elemzője az általa kidolgozott legfrissebb felmérésre hivatkozva. A lakóingatlanok négyzetméterenkénti átlagára csak az első negyed-évben 77 euróval nőtt, elérve az 1930 eurót. Az egyes ingatlanok között azonban látványos különbségek vannak. Míg a lakások négyzetméterenkénti átlagára 53 euróval, 2179 euróra emelkedett, a családi házak árában 102 eurós növekedést mértek, az utóbbiak négyzetmétere így átlagosan 1471 euróba kerül.

„A lakások közül a legnagyobb árvágtát az egyszobásaknál mértük, az átlagosnál nagyobb mértékben ugrott meg azonban a négyszobás lakások ára is” – tette hozzá Vrbovský. Szerinte a lakóingatlanok árának a csökkenésére az elkövetkező időszakban sem számíthatunk. „Ilyen ingatlanból az idei év első hónapjaiban 10 százalékkal kevesebb épült az egy évvel korábbinál. Az alacsonyabb kínálat pedig épp az árak további növekedéséhez vezethet” – vallja a szlovák jegybank elemzője, aki szerint az aktuális munkapiaci helyzet és a bérek visszafogottabb növekedése miatt az elkövetkező időszakban romlanak az ingatlanhoz jutás esélyei.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek