Idén is van kölcsönfenyő Bordányban

Tavaly nagy sikere volt a településen a kölcsönözhető fenyőknek. Ezért a kezdeményezők úgy döntöttek, most is lehetőséget adnak fabérlésre

2020 karácsonya előtt harminc földlabdás fenyőfát adott bérbe az önkormányzat, hogy szebbé tegye azok ünnepét is, akiknek a fenyőfavásárlás nagy kiadást jelentene. Emellett persze az is fontos szempont, hogy a fákat megmentsék, kiültessék és óvják velük a környezetet.

Kivágott fenyők milliói kerülnek a hulladéktelepekre az ünnepek után minden évben. A környezetvédők és természetbarátok már régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömegét. Bordány nagyközség önkormányzata ehhez a környezettudatos gondolatmenethez csatlakozva indította el tavaly közösségi kezdeményezését, a karácsonyi fenyőfakölcsönzést, aminek akkora sikere lett, hogy idén növelni kellett a kölcsönözhető fák számát – mondta Kiss-Patik Péter, Bordány alpolgármestere a delmagyar.hu-nak.

Ebben az évben, amint az az alpolgármester szavaiból kiderült,  megnövelték a keretet, így már negyven fát lehet bérbe venni. A visszavétel és az összeg visszafizetésének feltétele természetesen, hogy a tulajdonos kiültethető állapotban tartsa a növényt. A bérleti díj most kilencezer forint, melynek fele az ünnepek után készpénzben visszajár, a másik részét pedig egy helyi kertészetnél vásárolhatják le.

Ennek alapján tehát a kezdeményezés három célt is szolgál: a fák megmenekülnek, egy helyi vállalkozás támogatásban részesül, a családoknak, fenyőfát bérlőknek, pedig egy forintjába sem kerül a fabeszerzés. A településvezetés emellett azt is reméli, hogy hamarosan más községek is csatlakoznak ötletükhöz.

Farkas Cs. Tekla

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek