Mini tavaszra számíthatunk a héten

A farkasordító hideg után enyhébb folytatás ígérkezik január harmadik hetén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az Északkelet-Európa felett örvénylő ciklon, amely meghozta kontinensünk keleti felébe a fagyos időt, fokozatosan gyengül, ám még így is többfelé okoz havazást. Ezzel szemben a Törökország fölött elhelyezkedő alacsonynyomású légköri képződmény már nem csak havazást eredményez, hanem előoldalán, az enyhébb légtömegben záporok, sőt néhol zivatarok is kialakulnak.

Mindeközben Nyugat-Európát is elérte egy okkludálódó front, amely szintén felhős, illetve csapadékos időjárást eredményez arrafelé. A ciklonok között köztes anticiklonok okoznak átmenetileg nyugodtabb időjárást, kiterjedtebb magasnyomású zóna csak az Ibériai-félsziget környezetében helyezkedik el.

A Kárpát-medencét lassan elhagyja az északkeleti ciklon hátoldalán leszakadó kis légörvény, és hétfőn nyugat felől már egyre enyhébb, illetve nedvesebb levegő áramlik fölénk.

Magyarország felett tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de az északkeleti, keleti megyékben még éjszaka is több maradhat a felhőzet. Estére megszűnnek a hózáporok, és ezt követően legfeljebb hószállingózás fordulhat elő.

Hétfőn a keleti, északkeleti országrészben felhősebb égkép lesz a jellemző, de a délelőtti óráktól nyugat felől is elkezd megnövekedni, megvastagodni a felhőzet, ezzel együtt pedig a Dunántúlon, főként annak északi és nyugati tájain egyre több helyen havazhat. Az északnyugati, nyugati szelet napközben élénk, vasárnap néhol erős lökések kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -15 fok között alakul, az alacsonyabb értékekre a kevésbé felhős, szélcsendes, illetve hóval borított tájakon számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn +1 és -6 fok között várható, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

 

További híreink: Hazai tükör

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek