Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában
—————————
Hatalmas kiterjedésű, többközéppontú ciklon örvénylik a Brit-szigetek térségében, amelynek frontálzónái irányítják kontinensünk északi, északkeleti felének, kétharmadának időjárását felhős, csapadékos időt okozva: Skandinávia északi tájain, illetve Északkelet-Európában döntően a hó, másutt inkább az eső esik. A Földközi-tenger középső és nyugati medencében nagy területen napos az idő köszönhetően annak, hogy egy anticiklon nyúlik be nyugat, délnyugat felől. Ennek a magasnyomásnak, valamint a fentebb említett többközéppontú ciklonnak a közös áramlási rendszerében erőteljes délnyugati áramlás alakult ki, amellyel igen enyhe, szubtrópusi eredetű léghullámok indultak el a magasban a szárazföld belseje felé. A fagyos, téli idő ennek következtében kiszorulóban van kontinensünkről, fagypont alatti csúcsérték már csak Lappföldön, illetve Oroszország nyugati részén fordul elő. Ezzel szemben a déli országokban jobbára 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő délutánra, sőt, Szardínia szigetén 24 fokot is mértek. A következő 36 órában a Kárpát-medence fölé is igen enyhe levegő áramlik a magasban, így a tartósan borult tájak kivételével jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, az ország nagyobb részén az ilyenkor szokásoshoz képest több, mint 10 fokkal enyhébb időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig
————————————————
Az éjszaka folyamán főleg az ország északi felén kiterjedtebb köd, illetve rétegfelhőzet képződik, amely hétfőn napközben az ország északi, északkeleti harmadán, illetve helyenként a Fertő-tó környékén makacsul tarthatja magát, másutt feloszlását fátyolfelhős, napos idő követi. Legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő jelentéktelen szitálás. A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi felén erős, hétfőn a Kisalföldön viharos széllökésekre is számítani lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 8 és 16 fok között várható, de a tartósan borult tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.


Hasonló cikkek