Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-

Szárazföldünk északkeleti kétharmadának időjárását alacsonynyomású légköri képződmény alakítja, így arrafelé frontok teszik változékonnyá az időt. Az Európa keleti határszéle fölött húzódó hullámzó frontzóna, illetve az attól nyugatabbra elhelyezkedő, okklúziós front mentén is felhős, csapadékos az időjárás. Mivel kontinensünk döntő részén az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb az idő, emiatt a csapadék formája az északi, fagyosabb tájak kivételével elsősorban eső, így síkvidéken csupán Észak-Európában van fehér Karácsony. Eközben az Ibériai-félsziget tágabb térsége fölött magasnyomású zóna helyezkedik el, amelynek hatására ott alapvetően szárazabb, naposabb az idő, csupán helyenként marad meg tartósabban a köd, illetve a rétegfelhőzet. A Kárpát-medence időjárását késő délutántól egy hidegcsepp, majd csütörtökön már egyre inkább a nyugatról benyúló anticiklon határozza meg, amely már szárazabb levegőt szállít térségünk fölé.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
—————————————————–

Reggelig gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre több helyen alakulhat ki zápor. Csütörtökön a gyengén vagy közepesen felhős ég mellett többórás napsütésre számíthatunk. A Dél-Alföldön reggel, délelőtt még eshet, de napközben már csak néhol alakulhat ki gyenge zápor, esetleg a magasabb hegyekben hózápor. Az északnyugati szelet élénk, estétől már egyre nagyobb területen erős, helyenként viharos lökések kísérik, majd csütörtökön délután már fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A hőmérséklet hajnalban általában 0 és +4 fok között alakul, de elsősorban az Északi-középhegység tágabb térségében és a délnyugati határvidéken -3, -4 fok is előfordulhat.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 5 és 8 fok között várható.


Hasonló cikkek