Időutazást kínált Bach zenéje

Évről-évre tavasszal kerül megrendezésre a Bach-hét. Immáron nyolcadik alkalommal történt meg, hogy hat napon át hallgathattuk Johann Sebastian Bach muzsikáját Miskolc belvárosában.

Az ingyenes hangversenysorozat április 6-án (szombaton) Szabó Balázs orgonaművész templomi hangversenyével kezdődött, és április 11-én (csütörtökön) zárult a Bach és a magyarok elnevezésű koncerttel, a Miskolci Akadémiai Bizottság dísztermében. Gyönyörű műveket kínált az idei program, a közönség pedig zenehallgatás közben ismerkedhetett a barokk kor szépségeivel.

A VIII. Bach-hetet záró eseményen Nagy Mariann (cselló) és  Flach Antal (zongora) a MAB Székház dísztermében (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Vasárnap a Városháza épülete adott otthont a hangversenynek, ahol felcsendült Bach II. Brandenburgi versenye, a-moll concertója, valamint egyik világi kantátája kamarazenészek és Molnár Eszter szólóénekes előadásában. Hétfőn zongorás találkozót tartottak, majd Flach Antal csembalóművész – a Bach-hét főszervezője – várta a zenekedvelőket egy Ki nyer ma Miskolcon? nevű játékra, a Feledy-házba. Természetesen a vetélkedő kérdései a német mester alkotásaihoz kapcsolódtak. Kedden a Zenepalotában adott koncertet Fenyő Gusztáv Skóciában élő magyar származású zongoraművész, szerdán pedig a Belvárosi Evangélikus Templomban került sor egy nagyszabású, húsvéthoz kapcsolódó zenés áhítatra, ahol felcsendültek Bach passió-koráljai és az a-moll hegedűszonáta, Soós Gábor (hegedű), Bereczki Ákos (orgona), a Luther Kórus, Fráter Kamarakórus, valamint a Cantus Firmus Énekkar közreműködésével.

Kamarakoncert a tavalyi Bach-héten (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az idei rendezvénysorozatot záró, Bach és a magyarok című hangverseny szintén különleges élményt nyújtott a közönségnek. Az elhangzó zeneműveket összekötő, ismertető szövegből megtudhattuk például, hogy Johann Sebastian Bach családjában hat olyan személy is akad, aki magyar kötődésű. Sőt, az a bizonyos Veit Bach (1550-1619) – tőle eredezteti magát a Bach família – Magyarországon volt pékmester és molnár. Lutheránus vallása miatt azonban menekülnie kellett innen, akkor költözött Németországba, ahol a thüringiai Wechmarban folytatta pékmesterségét. Vásárolt egy citerát, amin gyakran és szívesen játszogatott, így általánosan elfogadott tény, hogy vele kezdődött a zenélés a Bach-családban.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek