Időutazzon a rendszerváltás korába a megyei könyvtárral!

Új előadás tekinthető meg a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár honlapján, a „Nem középiskolás fokon…” című sorozatban. Prof. Dr. Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész a rendszerváltásról szól

A megyei könyvtár olvasásnépszerűsítő sorozata ezúttal történelmi témájú előadással gazdagodott. Címe: az 1989/90-es magyarországi rendszerváltás okai. A neves szakember a történelmi tényeket felvonultató előadást izgalmas anekdotáival tűzdelve színesítette, amelyeket eddig talán csak az órájára járó diákok hallhattak.

Többek között arra keresi a választ, mik vezettek az 1989/90-es rendszerváltáshoz, amely elvágólagos korszakhatárként él a magyarok köztudatában. Az objektív tények mellett azonban ugyanúgy helyet kaptak azok a bizonyos történelmi tévedések is. Prof. Dr. Romsics Ignác felemlegette például a jaltai egyezménnyel kapcsolatos közkeletű félreértést.

Továbbá elmesélte azt is, hogy személyesen volt szerencséje átélni, amikor visszaidézte, mit felelt Gorbacsov arra a kérdésre, hogy mely két dolgot véli pályafutása legnagyobb baklövésének. Sőt, még azt is elárulta, mennyire hitt abban 1988-ban, hogy a német újságokban már tényként kezelt rendszerváltás valóban végbe mehet Magyarországon – írja a BAON.

 Révhegyi Andrea

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek