Ifjúsági önkormányzati választás Bordányban

„Ezek a mai fiatalok…” – sokszor hallhattuk már ezt a kijelentést, s általában nem pozitív értelemben. De, amikor „ezek a mai fiatalok” céltudatosak, kitartóak és tesznek a jövőjükért valami megváltozik…

Mert, amikor az ifjúságnak határozott elképzelése van céljairól és képes érte dolgozni, valamint a közéletben, az őt érintő ügyekben, mint például ifjúságpolitikában döntéseket hozhat, akkor a megfelelő támogatással, sok közösségformáló, építő jellegű változást érhet el.

2000. december 15 óta Bordányba is változást és színt visznek a Gyermek – és Ifjúsági Önkormányzat tagjai. Kiknek munkája igen komoly és hatással van a fiatalság felelősségtudatának formálására. Ők képviselik a fiatal lakosokat a településen, elmondhatják észrevételeiket, programokat szervezhetnek, javaslatot tehetnek változtatásokra a pozitív jövőkép érdekében, dönthetnek az önkormányzat által biztosított támogatás felhasználásáról, véleményt formálhatnak a települési önkormányzat által tárgyalt, a fiatalokat érintő ügyekben.

Az ifjúsági testület egy tagja Bordányban rendszeresen meghívást kap a települési önkormányzat üléseire, külső tagja az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságnak. A szokásjog alapján a fiatalok által választott testület terjeszti elő például a település ifjúságpolitikai koncepcióját is – írja a bordany.com.

A jelenlegi ciklus hamarosan véget ér, az ifjúsági polgármester Lajkó Bálint, valamint a képviselők Valkár Anna, Bálint Hanga Rea, Vida Patrícia és Barta Dániel elképzelhető, hogy átadják a helyüket másnak, de akár újra meg is kaphatják mandátumukat. Ez a választók döntése.

Négyévente kerül sor a választásra, mindig decemberben. Most 2020. december 18-án nyilváníthat véleményt több mint 450 bordányi fiatal. A szavazást kampány előzi meg, mely már évek óta, a környezettudatosság, a költséghatékonyság és a modern technika okán, online zajlik. Egyes lakosok szerint ez a lépés kiemelendő, hiszen ma már mindent el lehet érni az interneten és így nem károsítják, csúfítják a környezetet, ráadásul spórolnak. Vannak, akik a felnőttek körében zajló választásokkor is szívesen látnának hasonló kezdeményezést.

Idén is négy önkormányzati képviselőt és egy ifjúsági polgármestert választanak. A tagok a választáson induló 12-25 év közötti bordányi lakhelyű fiatalokból kerülnek ki.

Farkas Cs Tekla

Nyitókép: bordany.com


Hasonló cikkek