Igor Matovič marad a miniszterelnök, nem járt sikerrel az ellenzék

A szlovák parlament nem fogadta el az Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt – tájékoztat a TASR hírügynökség.

A jelenlévő 125 képviselő közül csak 47 támogatta az indítványt, ez tehát azt jelenti, hogy Matovič marad Szlovákia miniszterelnöke. A miniszterelnök továbbra is azt állítja, hogy a médiák a plágiumával kapcsolatos tájékoztatás során rosszindulatúan járnak el és “több százmillió – vagy akár milliárd – eurótól foszthatták volna meg az országot”.

Az indítvány benyújtásának oka az volt, hogy felmerült a plágium gyanúja a kormányfő diplomamunkájával kapcsolatban, valamint az, hogy a miniszterelnök nem tartotta be azt az ígéretét, hogy tisztességesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok érdekeit szem előtt tartva látja el feladatát.

A miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt a Smer képviselői és a Peter Pellegrini körül csoportosuló független képviselők nyújtották be.

Az ülés természetesen nem volt nyugodt, a kormányfő el is hagyta a termet. Ezt követően az ĽSNS parlamenti klubjának képviselői elfoglalták a szónoki emelvényt és kijelentették, hogy addig maradnak ott, amíg Igor Matovič vissza nem megy az ülésterembe. Grendel Gábor, a parlament alelnöke (OĽaNO) felszólította őket, hogy hagyják el a pulpitust. Milan Mazurek (ĽSNS) képviselő az ülésen azzal érvelt, hogy Matovič ugyanígy cselekedne, ha ellenzékben lenne.

Azt akarták, hogy a miniszterelnök jelen legyen a saját leváltásánál, és menjen vissza nagyszombati házából a parlamentbe. Grendel tájékoztatta őket, hogy a miniszterelnök visszatér és figyelmeztette az ĽSNS-eseket, hogy nem az edzőteremben vannak.

A képviselők körülbelül 15 órán át vitáztak a szavazás előtt. Több mint 30-an szólaltak fel, köztük a miniszterelnök, a parlament alelnökei és a miniszterek. A kormánykoalíció védte a miniszterelnököt és az ellenzéket kritizálta. Az ellenzék számos okot felhozott arra, hogy miért nem maradhat Matovič a miniszterelnöki székben.

Matovič ellen hivatalba lépése óta először nyújtottak be bizalmatlansági indítványt.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: Facebook/Národná rada Slovenskej republiky


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek