Igor Matovič puskájának újabb dörrenése

Oroszország egy rejtvénybe csomagolt találós kérdés egy titok belsejébe rejtve, mondta egyszer állítólag az aforizmák nagymestere, Winston Churchill. Igor Matovičra és múlt heti oroszországi útjára ez a találó megállapítás biztosan nem alkalmazható, a volt kormányfő nem egy bonyolult figura. Hatalomvágya és „csak azért is” hozzáállása mentén egész természete megfejthető.

Az orosz vakcinák lassan két hónapja húzódó szlovák kálváriájára a volt kormányfő moszkvai látogatása sem tett pontot. Matovičnak azért kellett lóhalálában keletre utaznia, mert az orosz fél el akart állni a Szlovákiával kötött szerződéstől, 200 ezer adag oltóanyag ment volna a levesbe, vagy, ami még rosszabb, került volna Magyarországhoz.

Az oroszok azon háborodtak fel, állítja Matovič, hogy a szlovák gyógyszerfelügyelet olyan laboratóriumnak adta ki bevizsgálásra a Szputnyikot, amely nem rendelkezik azokkal az engedélyekkel és licencekkel, amelyet a nemzetközi standardok – és most úgy tűnik, az oroszok is – megkövetelnek. Azzal pedig, hogy egy ilyen labor, amelyről utólag kiderült, tulajdonképpen a Szlovák Tudományos Akadémia biokémiai kutatóközpontja, kritikusan fogalmaz az orosz vakcinával kapcsolatban, rontja annak hírnevét és versenyhátrányt okoz.

Az orosz fél reakciójáról Matovič üzenőfaláról is értesülhetett az egyszeri hírfogyasztó, az exminiszterelnök idiótának nevezett mindenkit, aki részt vett a Szputnyik szlovákiai bevizsgálásában. Pénteken aztán Matovič bejelentette, jó hírt hoz Moszkvából (szeretettel), sikerült meggyőznie az oroszokat, ne kérjék vissza a vakcinákat. A vakcinadiplomatává avanzsáló Matovič azonnal Budapestre utazott, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péterrel is találkozott – a probléma megoldódni látszott.

Ahol az exminiszterelnök felbukkan, ott hamar botrány kerekedik, az ország újdonsült pénzügyminisztere ugyanis képtelen úgy politizálni, hogy abból ne csináljon hiúsági kérdést. Az orosz vakcinákkal kapcsolatos vita jelenleg két fronton zajlik mind Szlovákiában, mind a globális erőtérben. Világos, hogy Szlovákiának szüksége van az orosz oltóanyagra, például ötszázezer szlovákiai csak orosz vakcinával hajlandó magát beoltatni.

Az orosz vakcinával március elseje óta lehetne oltani! Kevesen emlékeznek rá, de Marek Krajčí akkori egészségügyi miniszter különengedéllyel lehetővé tette az orosz vakcina használatát.  A Krajčí által kiadott engedélyben viszont az áll, hogy az orvosok a saját felelősségükre olthatnak csak az orosz vakcinával. Tulajdonképpen a szlovák állam gyávaságának köszönhető tehát, hogy hat héttel később sem oltanak az orosz vakcinával.

Furcsa az is, az egészségügyi tárca által megbízott szlovák gyógyszerfelügyeletről miért csak most derül ki, hogy nem rendelkezik az oroszok által elvárt akkreditációval és az általuk felkért akadémiai labor sem. A gyógyszerfelügyelet igazgatója, Zuzana Baťová azt állítja, ők nem látták a szerződést. Mondjon bármit a Matovičot támadó sajtó, érthető, hogy nem hozzák nyilvánosságra a vakcinaszerződést, de ezekre a kérdésekre válaszolnia kellene az exkormányfőnek.

A V4-ek uniós érdekérvényesítési ereje nélkül pedig Magyarországnak nincs módja évtizedes távlatokban gondolkodni, holott Orbán Viktornak éppen ez az egyik legnagyobb erőssége, s látva a nemzetközi erőtér egyre gyorsuló átrendeződését, erre még nagy szükség lehet. Ahogy Magyarországnak Matovičra, Szlovákiának meg az orosz vakcinára!

Kövessen minket: Facebook

Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek