Így értékelte a máltai megállapodást az olasz sajtó

Szigorítja a civil szervezetek hajóinak működését a Földközi-tengeren a menedékkérők európai szétosztásáról született máltai egyezmény – közölte az olasz sajtó szerdán.

A szerződés értelmében a hajók nem kapcsolhatják ki azokat a berendezéseket, amelyek közlik tartózkodási helyüket és nem segíthetik fényjelekkel vagy üzenetekkel az afrikai partokról illegális migránsokat szállító hajókat – írta a La Repubblica olasz balközép napilap.

Hozzátette: a mentési műveletekben részt vevő hajóknak tiszteletben kell tartaniuk az illetékes koordináló központ utasításait”. A civil szervezetek hajói nem akadályozhatják meg a parti őrségek kutatási és mentési műveleteit – olvasható a lapban.

Eközben az kormány megkezdte a volt belügyminiszter, Matteo Salvini által bevezetett migrációs törvénycsomag módosításának kidolgozását.

A kabinet el akarja törölni azt a rendelkezést, hogy a hatósági tiltásokat megszegő hajókat automatikusan le kell foglalni és üzemeltetőire pénzbírságot kell kivetni.

A máltai megállapodás kizárólag azokra az illegális bevándorlókra vonatkozik, akiket a civil szervezetek és a parti őrség hajói vettek fel a tengeren. Olaszországban azonban az illegális bevándorlók 90 százaléka másképpen ér partot.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője közölte, hogy a következő napokban Róma újabb kétoldalú kitoloncolási megállapodásokat ír alá Tunéziával, Marokkóval és Algériával.

Az olasz kormány azt is el akarja érni, hogy Tunézia kikötőit is biztonságossá nyilvánítsák, így az onnan érkezőket vissza lehessen küldeni.


Hasonló cikkek